Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Izložba “Igra sporta i umjetnosti” otvorena u Dvorcu Eltz

13.10.2020.

19:00

Autor: Radio Osijek/ MP

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

"U Vukovaru su izloženi predmeti koji dolaze iz fundusa Hrvatskog športskog muzeja, njihovi su autori najveća imena hrvatske umjetnosti“, istaknula je ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić o izložbi kojom se najavljuje njegov stalni postav.

Izložba 'Igra sporta i umjetnosti' nastala je u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovne umjetnosti, a prvi put je održana u veljači ove godine u Zagrebu. 

Ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić, naša proslavljena košarkašica koja je titulu sportašice godine "Sportskih novosti" nosila 1991. godine, najavila je i kako će neki od predmeta izloženih u Vukovaru biti i dio budućeg stalnog muzejskog postava. Dodala je kako je sport važan čimbenik u gospodarskom, društvenom, političkom i kulturološkom smislu hrvatskoga društva.

Pojasnila je i kako Hrvatski športski muzej djeluje više od 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. godine kao nacionalna muzejska institucija pod okriljem Ministarstva kulture prikuplja nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta. Započevši s ostavštinom Franje Bučara do sada je prikupljeno više od 260.000 predmeta, dokumenata, fotografija i publikacija koje svjedoče o povijesti i razvoju sporta u Hrvatskoj od polovice 19. stoljeća do danas.

"Sport i turizam su izuzetno povezani, a u ovom slučaju tome je sretnome spoju dodana i umjetnost", istaknuo je savjetnik ministrice turizma i sporta, vaterpolist Josip Pavić. Ocijenio je da je jako dobro što je 'sport od ove godine konačno i u nazivu ministarstva turizma'. 

Što Vam znači Vukovar u smislu promocije hrvatskoga sporta?

"Osim što je grad-heroj, za mene je Vukovar grad Damira Martina i Sandre Paović, Vukovaraca koji trebaju biti sportski uzor mladima", odgovorio je Pavić koji je za hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju nastupio 76 puta. 

Među autorima plakata, skulptura, plaketa i ostalih izložbenih predmeta su i neki od najvećih hrvatskih likovnih umjetnika poput Roberta Frangeša Mihanovića, Frana Kršinića, Ivana Meštrovića i Borisa Ljubičića, podsjetio je autor izložbe, kustos Hrvatskog športskog muzeja Marijan Sutlović.

Izložbu je u ime Grada Vukovara otvorila savjetnica za kulturu i turizam Davorka Krajnović Naletilić, a okupljene je dočekala i pozdravila ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ruža Marić.

Izložba u Vukovaru ostaje otvorena do 22. studenoga.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.