Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: "Mi smo se samo voljeli"

14.02.2023.

20:12

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Grad Vukovar okupio parove koji proslavljaju zlatni pir

Grad Vukovar okupio parove koji proslavljaju zlatni pir

Foto: Grad Vukovar / -

Kako bi radosno obilježili Dan zaljubljenih, za bračne parove koji slave 50 i više godina braka, Grad Vukovar već tradicionalno - dvanaestu godinu - organizira svečani ručak i druženje. Gradonačelnik Ivan Penava na proslavi u hotelu Lav ugostio je i pozdravio četrdesetak bračnih parova koji su proslavili zlatni pir. 

Josip i Janja Smolinski očuvali su bračno zajedništvo i u najtežim vremenima agresije na grad heroja, u braku su pedeset i šestu godinu. Što je bilo najteže? "Bili smo i razdvojeni, u ratno vrijeme. Morala sam s djecom otići iz grada, a Josip je odveden u logor" - prisjetila se Janja Smolinski i zaplakala, no osmijeh joj vraća suprug Josip. "Imamo dvoje djece i petero prekrasne unučadi. Naše zajedništvo temelji se na ljubavi koja traje i danas", kaže umirovljeni nastavnik na proslavi u vukovarskom hotelu Lav.

"Uspješan brak daje uspješnu djecu, a takva su i naša djeca. Ma, nismo mi željeli ni brodove ni avione, živjeli smo u skladu sa svojim mogućnostima. I radili i trpjeli. Mi smo se samo voljeli"- zaključuje je Janja Smolinski

„Zadovoljstvo je biti u mogućnosti svake godine na ovaj način uljepšati svakodnevicu našim sugrađanima u mirovini, a ove godine s radošću smo se vratili tradicionalnom obilježavanju. Stoga smo za vukovarske supružnike s preko pedeset godina braka organizirali svečani ručak i prigodno druženje“, rekao je gradonačelnik Penava i svojim sugrađanima zaželio još puno zajedničkih godina u zdravlju i ljubavi istaknuvši kako su oni pravi primjer zajedništva.

Grad Vukovar okupio parove koji proslavljaju zlatni pir

Grad Vukovar okupio parove koji proslavljaju zlatni pir

Foto: Grad Vukovar / -

"Grad Vukovar u svom svakodnevnom djelovanju posvećen je brizi za građane treće životne dobi. Proslava Valentinova samo je jedan od primjera naše posvećenosti, ima puno toga - našim umirovljenicima osiguravamo i jednodnevne izlete u Bizovačke toplice tijekom ljetnih mjeseci, sufinanciramo mjesečnu kartu gradskog autobusnog prijevoza gotovo do njenog punog iznosa, darujemo božićnicama, a poznata je i naša mjera jednokratne novčane pomoći naziva "Grad koji brine". Uz sve to uvijek smo otvoreni za rad s udrugama koji su posvećeni umirovljenicima i uvijek im stojimo na raspolaganju", istaknuo je Penava.

Proslava Valentinova bila je posebna i za vukovarske supružnike Mariju i Vladimira Luks koji su, među onima koji su se prijavili, bračni par s najviše godina bračnog života. Vjenčani 1958. godine, proslavljajući 65 godina braka Marija i Vladimir presjekli su tortu na proslavi, a Grad Vukovar darovao im je i prigodan poklon.

Uz zvuke tamburice Tamburaškog sastava "Begeš" uslijedio je Ples srca i uživanje u druženju do poslijepodnevnih sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.