Hrvatski radio

Radio Osijek

"Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

18.11.2019.

09:36

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija Davor Lončarić

fotografija Davor Lončarić

Foto: - / -

Cijela Hrvatska prisjeća se, na 28. obljetnicu žrtve Vukovara, najbolnijih dana tog grada - heroja, a kolone hodočasnika slijevaju se od ranih jutarnjih sati u prema bolnici gdje će u 10 sati započeti komemorativni program "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta".

U ranim jutarnjim satima djeca vukovarskih osnovnih škola upalila su više od 3.000 lampiona duž 5,5 kilometara dugog Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i Bolnice ratnih veterana do memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.
Tijekom gotovo tromjesečne opsade Vukovara stradalo je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.
Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" sudjelovat će i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Državni vrh će se pridružiti Koloni sjećanja, koja u 12,15 sati stiže na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Ispred Spomen-obilježja žrtvama iz Domovinskog rata molitvu za vukovarske žrtve predvodit će Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit nakon čega će biti odane počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu u 13 sati predvodit će mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.