Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar- mjesto posebnog pijeteta 2017.

27.10.2017.

13:51

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje 13. studenoga skupom "Vukovar '91.- 26. godina poslije" i traje do 20. studenoga kada se odaje počast zatočenicima srpskih koncentracijskih logora i Ovčare.

Na središnjem obilježavanju- mimohodu od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja 18. studenoga očekuje se veliki broj ljudi jer je taj dan subota. Kolonu će predvoditi branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih branitelja Vukovara. Grad Vukovar poduzima sve aktivnosti da sve prođe u najboljem redu- rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Penava te podsjeća da su vrata grada Vukovara otvorena svima te nema posebnih pozivnica. 

Predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić istaknuo je da će vijenac, uz čelnike države, Vlade, Sabora i grada Vukovara, položiti i hrvatski branitelji Vukovara predvođeni Brankom Borkovićem- Mladim Jastrebom. Upoznao je i s inicijativom Savjeta za branitelje Vladi Republike Hrvatske da 18. studenoga bude proglašen državnim praznikom.

Govoreći o višednevnom programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2017. , tajnik gradonačelnika za protokol Tomislav Čorak, naveo je da program počinje 13. studenoga 20. Znanstveno- stručnim skupom "Vukovar '91. -dvadeset šesta godina poslije", 16. studenoga sat je povijesti "Učitelji u Domovinskom ratu" te 5. Festival neobjavljene domoljubne poezije. Uz niz događanja 17. studenoga, u 19 sati u vukovarskoj bolnici bit će zapaljene svijeće i održana Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara. 19. studenoga odaje se počast u Borovom Naselju a 20. studenoga na mjestu koncentracijskoga logora Velepromet te na Ovčari. Program će završtiti novinarsko- književničkim susretom "Grad- to ste vi" kao sjećanje na novinara Sinišu Glavaševića.  

Gradonačelnik Penava poziva na dostojanstveno okupljanje te kaže, da iako razumije radost susreta bivših suboraca, u tim danima nema mjesta slavlju na što upozorava i vlasnike ugostiteljskih objekata. U gradu Vukovaru u tijeku su opsežni radovi na prometnicama te gradonačelnik poziva sve koji će doći na Dane sjećanja, osobito 18. studenoga, da krenu ranije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.