Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar može biti zadovoljan ostvarenim projektima u 2020. godini

29.12.2020.

13:26

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Retrospektiva godine na izmaku, izazovne 2020. kazuje da je unatoč pandemiji i krizi Grad Heroj imao vitalnost i fiskalni kapacitet te je uz kvalitetnu pripremu mjera nastavljeno jačanje gospodarstva.

"Nisu zapostavljeni ni drugi segmenti, ponaprije onaj socijalni, u kojem su  pokazatelji također izuzetno dobri", izvjestio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.  Detaljnije je o gospodarskim mjerama govorila zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić: "Ove smo godine za gospodarstvenike osigurali 3,5 milijuna kuna. Kako smo već početkom godine bili svjesni opasnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, neke smo mjere prilagodili već tada - sufinancirali smo kamate na kredite, određene smo mjere prilagodili tradicijskim obrtima kako bismo im pomogli da opstanu. U prvom je javnom pozivu utrošeno 3 mlijuna kuna i potpisano 155 ugovora te je kroz taj poziv sufinancirano otvaranje 32 nova obrta ili trgovačka društva. U prvom valu koronakrize, u ožujku, krenuli smo s paketom mjera koji je obuhvatio oslobođenje vukovarskih gospodarstvenika od komunalne naknade i najma poslovnih prostora te svih davanja koje su imali prema Gradu (za što je Grad izdvojio oko 350 tisuća kuna). I drugi smo val koronakrize dočekali pripremljeni. S obzirom da su ugostiteljski objekti zatvoreni, pomogli smo najugroženijoj skupini gospodarstvenika - ugostiteljima. Grad je raspisao javni poziv i izdvojio 700 tisuća kuna za sufinanciranje režijskih troškova i najma prostora. Ovaj je mjesec raspisan  i novi javni poziv od 700 tisuća kuna za ostale uslužne djelatnosti  kojima će se također sufinancirati troškovi najma prostora i režijski troškovi. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesena je i odluka o novom oslobođenju troškova najma prostora u gradskom vlasništvu te komunalne naknade. Raspisan je i javni poziv za poljoprivrednike koji je iznosio 800 tisuća kuna i maksimalno je iskorišten, a Vukovar je prema portalu gradonačelnik.hr među top 10 gradova po izdvajanjima za poljoprivrednike. Bio je tu i javni poziv za zadruge i vukovarska vina  (također je bio raspisan i javni poziv u iznosu od 550 tisuća kuna). Sve su ove mjere doprinijele povećanju broja zaposlenih u ovoj godini - preko 10 300, što je  više od 300 nego u istom razdoblju prošle godine. Rekordan je to broj zaposlenih Vukovaraca u posljednih nekoliko godina. I ove je godine Vukovar bio prepoznatljiv među investitorima,a nadam se da će tako biti i u 2021. godini u kojoj smo planirali novih 4 milijuna kuna za pomoć gospodarstvenicima."   

Gradonačelnik Ivan Penava osvrnuo se 219. turističku godinu koja je, kaže, bila rekordna s preko 50 posto povećanja prometa. I za ovu je godinu bilo najavljeno 346 uplovljavanja turističkih brodova, no realizirano je samo 14. U prvih jedanaest mjeseci ove godine ostvareno je kroz dolaske 37 posto, a u noćenjima 34 posto u odnosu na 2019. No unatoč tomu, u 2020. u Vukovaru je nastavljen trend otvaranja smještajnih kapaciteta - vrata je otvorilo novih 7 objekata te je njihov broj sada 44 ( 1018 ležajeva), što je pokazatelj da građani vjeruju u potencijal koji taj grad ima. Pohvalio se i kapitalnim projektima, među kojima je izdvojio otvorenje vukovarskog vodotornja 30. listopada, koji smatra najatraktivnijom turističkim objektom u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Vrijedna kapitalna investicija je i Radnički dom u Borovu naselju, vrijedan 60 milijuna kuna te Gradski stadion vrijedan 13 milijuna kuna, čije se dovršenje očekuje u idućih pola godine. Uskoro se otvara i Ekonomska škola u Vukovaru, locirana u samom središtu grada (projekt vrijedan više od 100 milijuna kuna). Od iznimna su značaja i 124 europska projekta, vrijedna 320 milijuna kuna. Intervencijski se plan Grada Vukovara sastoji od 24 projekta i vrijedan je 250 milijuna kuna. Deset od njih su građevine opće namjene koje pokrivaju područja turizma, obrazovanja i sporta, a tu su i poduzetnički projekti s 80 novih zapošljavanja.

Vukovar brine i o demografskoj obnovi te su u proračunu za 2021. godinu osigurana dodatna sredstva za  naknade za novorođenu djecu (za 1. dijete 2.000,00 kn, za 2. dijete 3.000,00 kuna te za 3. i svako sljedeće dijete 10.000,00 kn). Niz socijalnih mjera obuhvaćaju najmlađe sugrađane (besplatne bilježnice, preobuka, prehrana u produženom boravku, osiguranje za učenike, 34 asistenta u nastavi itd.)  i pomažu obiteljima s osnovnoškolskom djecom.  Grad Vukovar preuzeo je prava nad osnovnim školama kako bi se u njihovu sanaciju ulagala znatno veća financijska sredstva s ciljem povećanja kvalitete nastave. Osigurano je i 20 učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja te 138 stipendija za vukovarske studente koji redovno studiraju u Hrvatskoj (za tu je namjenu u gradskom proračunu izdvojeno gotovo milijun i dvjesto tisuća kuna). Sufinanciraju se troškovi stanovanja za obitelji s troje i više djece. Među važnim demografskim mjerama su i kadrovski stanovi ( 14 stanova podijeljeno je ove godine), izvjestio je među ostalim drugi zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.  

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.