Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Nezavisni Željko Sabo postao predsjednik Gradskog vijeća

16.06.2021.

13:32

Autor: HINA/ Marija Vukasović Petrinović

foto: HRT i Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: HRT i Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

Bivši SDP-ov vukovarski gradonačelnik, nezavisni Željko Sabo osigurao je Nezavisnoj listi Ivana Penave većinu u Gradskom vijeću Vukovara i postao njegov predsjednik. Gradonačelnik Penava: Željko Sabo je dobio glasove 1.700 građana Vukovara ,nije želio ignorirati volju tolikog broja birača.

Sabo je izabran na konstituirajućoj sjednici održanoj iza zatvorenih vrata i bez nazočnosti novinara, glasovima vijećnika Penavine liste, Hrvatske konzervativne stranke (HKS) te vlastitim glasom.
Nakon sjednice vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je, na primjedbu novinara kako mu Sabo 2014. kada je izgubio izbore za gradonačelnika upravo od Penave nije htio pružiti niti ruku, a sada je predsjednik Gradskog vijeća, upitao novinare: "A koje bi to bile političke opcije bile idealne za suradnju?".
"Koja je to suradnja poželjna za medije i javnost? Otvoreni smo za političku suradnju sa svim političkim opcijama u Gradskom vijeću i nadam se da ćemo svi zajedno doprinijeti boljitku grada Vukovara", kazao je Penava rekavši kako su oporbeni vijećnici bili suzdržani kada se glasovalo o prijedogu da Željko Sabo bude predsjednik Vijeća, a jedan je vijećnik bio protiv. Također je kazao kako zamjenik predsjednika Gradskog vijeća nije izabran jer oporba nije željela predložiti svoga kandidata.
Po njegovim riječima, Željko Sabo je dobio glasove 1.700 građana Vukovara na lokalnim izborima i on nije želio ignorirati volju tolikog broja birača.
"Ono što me sada zanima je da imamo legitimitet za vođenje grada, a odabir je bio vrlo jednostavan - ili ćemo imati ovaj izbor ili ćemo ići u nove izbore", kazao je Ivan Penava dodavši kako ne sumnja da će u Gradskom vijeću imati stabilnu većinu.
Predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo čestitao je Ivanu Penavi na pobjedi za gradonačelnika koju je, kako je kazao, ostvario na svim biračkim mjestima u Vukovaru. "To je činjenica koju prihvaćam ja i svatko od nas", kazao je Sabo. Rekao je i da se s Ivanom Penavom našao na tragu zajedničke programske suradnje u korist Grada Vukovara poručivši kako se sve različitosti mogu nadići ukoliko su ljudi iskreni jedni prema drugima.
U Gradskom vijeću Vukovara po pet vijećnika imaju Nezavisna lista Ivana Penave i HDZ, četiri HKS, dva SDSS, dok po jednog vijećnika imaju Demokratski savez Srba, HNS i Nezavisna lista Željko Sabo te je aktualnom gradonačelniku Ivani Penavi koji se u Gradskom vijeću nalazi u koaliciji s HKS-om trebala jedna vijećnička ruka za većinu."Ovoj suradnji prilazim iskreno, vodeći se konstruktivnom suradnjom, idejama i prijedlozima, rješavajući sva važna pitanja za građane Vukovara. Očekujem da će sve političke opcije doprinijeti u njihovom rješavanju“- rekao je novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo.

Za potpredsjednika Gradskoga vijeća izabran je David Vlajčić (IP NL) s ukupno 10 glasova za, 1 protiv i 6 suzdržana.

Također, na sjednici su izabrani članovi i četiri odbora Gradskoga vijeća Grada Vukovara.

Budući da do održavanja konstituirajuće sjednice Gradskoga vijeća nije pristigao ni jedan prijedlog za potpredsjednika Gradskoga vijeća iz redova vijećničke manjine, predstavnik nije izabran na ovoj sjednici. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.