Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Obilježavanje 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

15.01.2023.

11:24

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Obilježavanje 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Obilježavanje 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

U povodu obilježavanja 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položila brojna izaslanstva, državna i braniteljska, među kojima i predsjednik RH Zoran Milanović.

Vijanac je položilo i svijeću zapalilo i izaslanstvo  Hrvatskog sabora na čelu s saborskim zastupnikom Nikolom Mažarom, Vlade RH predvođeno ministrom obrane Marijom Banožićem, Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem i druga.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je uoči polaganja vijenaca kako je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 'iznimno pozitivan te ga na taj način treba i vrednovati'.  Zamjerio je što se nakon povratka prvo pristupilo obnovi kuća i stanova za povratnike, umjesto gospodarstva, a rezultat toga je, ustvrdio je Penava, današnja depopulacija istoka Hrvatske.

Gradonačelnik Vukovara iz vremena mirne reintegracije Vladimir Štengl rekao je kako se sam proces odvijao jako brzo te su se na vrijeme iz njega povukli oni koji u njemu nisu htjeli sudjelovati.

U crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa za sve poginule branitelje i civile, dok je u Hrvatskom domu je održan svečani skup na kojem je govorio i predsjednik Zoran Milanović.

"Hrvatskoj nisu baš pomagali, nama su uveli embargo na oružje. Morali smo ga nabavljati na crnom tržištu, što znači da je bilo skupo i da ga je bilo malo. I tako do kraja. Da ga je bilo više, priča bi bila drugačija. Rat je dobiven 1995. zahvaljujući inteligenciji, hrabrosti i dobrim mobilizacijskim sposobnostima nekih ljudi, malog broja dobrih ljudi i predsjednika, to treba spomenuti, gospodina predsjednika Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i još važnije, ratnog predsjednika. Prvi je manje bitno, ratni, dočekao ga je rat, rat ga je zarobio. I tako praktično do smrti. Dok se sve nije izniveliralo i došlo do ovoga, čija je kulminacija bila mirna reintegracija", rekao je u svojem govoru predsjednik Zoran Milanović. 

Svečani skup u povodu 25. obljetnice procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja održan je bez političkih predstavnika srpske manjine.

"Licemjerno je biti organizator ovakvog događaja i predstavljati se kao promotor mirne reintegracije, prije svega mira, tolerancije i zajedničkog života, za Vukovar i cijelo područje, i biti vladajuća politička opcija koja uskraćuje stečena prava Srbima, koja je ista ta mirna reintegracija zajamčila", poručili su iz vukovarskog SDSS-a. Navode kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u 2022. godini, suprotno amandmanu SDSS-a vladajuća većina iz Statuta grada Vukovara izbacila mogućnost slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koje je "stečeno kako u postupku mirne reintegracije, tako i Statutom grada Vukovara iz 2009. godine, dok još nije postojala obaveza uvođenja dvojezičnosti".

"Licemjerno je boriti se jučer protiv uvođenja dvojezičnosti, kada je za to postojala zakonska obaveza, i danas promovirati rezultate mirne reintegracije. Također, program skupa je organiziran tako da ni jedan sudionik mirne reintegracije niti aktualni predstavnik Srba nije predviđen da govori u ime svog naroda, a time nema ni mogućnost ukazati na probleme koji nisu riješeni ni poslije svih ovih 25 godina", navodi se u priopćenju.

Najavljuju kako će predstavnici SDSS-a i Zajedničkog vijeća općina za 25. obljetnicu procesa mirne reintegracije upaliti svijeće u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja.

Nedolazak predstavnika srpske zajednice na svečani skup u Hrvatskom domu prokomentirao je predsjednik Zoran Milanović: " Trebao je doći netko tko predstavlja, ja bih čak rekao, lokalnu srpsku zajednicu, ne Pupovac, on s tim veze nema. On je ovdje usvojen. Ovo je politički epicentar SDSS-a i te vrste političke organizacije. On je priznat kao legitiman, partneri smo. Ja sam s tadašnjim predsjednikom Vojom imao korektne odnose, znam da mnogi neće moći prijeći preko toga da je bio ratni gradonačelnik Vukovara, s ove druge strane, ali je prihvaćen od nas. Dakle dio dogovora su bili ti ljudi, to je sve dio paketa. Očekivao bih predstavnike lokalne zajednice, izjavio je Milanović .

Poruka Vlade RH u povodu 25. obljetnice mirne reintegracije

 "15. siječnja 1992. i 15. siječnja 1998. ključni su i sudbonosni datumi u suvremenoj hrvatskoj povijesti i za hrvatsku državnost, odnosno samostalnost i puni suverenitet", stoji, među ostalim, u Vladinu priopćenju vezanom uz obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske i obljetnicu završetka mirne reintegracije Podunavlja.

Evo što još poručuje premijer Andrej Plenković.

„Mirna reintegracija okupiranih dijelova naše države izniman je uspjeh Republike Hrvatske i jedna od ključnih političkih ostavština prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. To je ujedno i jedna od najuspješnijih mirovnih misija Ujedinjenih naroda od svog osnutka, i postignuće koje ga i danas čini najboljim modelom mirnog rješenja sukoba i reintegracije okupiranih područja i u drugim dijelovima svijeta. Zahvaljujući iznimnoj hrabrosti i nesebičnoj požrtvovnosti hrvatskih branitelja, uz jedinstvo i podršku hrvatskog naroda, ostvaren je višestoljetni san o slobodnoj hrvatskoj državi. Od zemlje pod vojnom agresijom i dijelom okupiranim teritorijem, Hrvatska je u tri desetljeća prošla zahtjevan put: nakon dugih stoljeća izvojevala je svoje pravo na slobodu, izborila se za međunarodno priznanje te je danas dio užeg kruga od svega 15 zemalja koje su istodobno članice Europske unije, NATO-a, schengenskog prostora i europodručja. To nam sad pruža nove razvojne mogućnosti i obvezuje nas da nastavimo graditi Hrvatsku kao demokratsku, prosperitetnu i međunarodno uvaženu državu, unapređujući blagostanje svakog hrvatskog čovjeka”, ističe se u vladinom priopćenju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.