Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Obilježena 30. obljetnica stradanja Lušca

02.11.2021.

14:27

Autor: Marija Vukasović Petrinović/HINA

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

U Vukovaru je skupom sjećanja obilježena 30-ta obljetnica sloma obrane gradskog naselja Lužac, u spomen na 69-ero ubijenih i nestalih branitelja i civila. Izlazak takozvane JNA i paravojnih postrojba na Dunav označio je i početak kraja obrane grada Vukovara, do kojega je došlo 16 dana kasnije.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac obilježena je 30. obljetnica sloma obrane toga prigradskog naselja, u kojem je nakon okupacije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. ubijeno 69 hrvatskih branitelja i civila.

Počast ubijenima odali su članovi obitelji, rodbine i suborci, državna te izaslanstva Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, kao i braniteljskih i stradalničkih udruga.
Podno spomen obilježja vijenca je položio i svijeću zapalio predsjednik Republike Zoran Milanović, u ime Vlade izaslanstvo predvođeno ministrom obrane Mariom Banožićem, a Hrvatskog sabora zastupnikom Nikolom Mažarom.
Počast su odali i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Penava je novinarima izjavio kako je nekažnjavanje zločina počinjenih na Lušcu "grijeh svih nas i hrvatskog društva".
"To je činjenica nad kojom se svi moramo zabrinuti te ispitati je smo li i to mogli poduzeti kako bi se došlo do te pravde, jer je jasno da s ovakvim strukturama te pravde nikada neće biti", kazao je Penava.
Po riječima Mate Vidakovića, mještanina Lušca kojemu je u tom naselju ubijeno deset članova obitelji, prvi put su bivša JNA i srpske paravojne formacije u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenoga u naselje su ušli s 40-tak tenkova i transportera.
Misa zadušnica služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.
Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.