Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Obljetnica smrti Marka Babića

05.07.2021.

14:56

Autor: Marija Vukasović Petrinović/HINA

fotografije: Grad Vukovar, arhiva i HRT

fotografije: Grad Vukovar, arhiva i HRT

Foto: - / -

Članovi obitelji te državna i druga izaslanstva položili su u ponedjeljak vijence i zapalili svijeće na grobu pukovnika HV-a Marka Babića na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, u povodu 14. obljetnice smrti tog legendarnog vukovarskog branitelja.

Kata Lozančić, sestra pokojnog Marka Babića, izjavila je kako joj 5. srpnja osobno jako teško pada jer još uvijek traga za njihovim roditeljima, a za svoga brata rekla je da je bio ratnik koji je u ratu radio što je znao i umio. 
"Imao je petlje neke stvari napraviti, a takav je bio i kao dijete. Roditelje, međutim, još uvijek tražim. Ostali su u Vukovaru na Trpinjskoj cesti i koliko se zna, njih i druge s tog područja odveli su u Trpinju. Međutim, niti jedna osoba iz te grupe nije do sada pronađena", kazala je Lozančić.

Predsjednik Savjeta za hrvatske branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić istaknuo je da je Marko Babić bio velik čovjek i domoljub "i kamo sreće da i danas imamo puno više takvih ljudi".
"Na nama preživjelima je da ovu državu pokušamo napraviti po mjeri onih koji su poput Marka Babića dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku", poručio je Josić.

Marko Babić umro je 2007. u 42. godini od posljedica moždane kapi. Tijekom Domovinskog rata i obrane Vukovara 1991. bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, gdje je uništio najviše neprijateljskih tenkova, njih 14.
Nakon pogibije Blage Zadre preuzeo je zapovijedanje 3. bojnom. Njegovo ime danas nosi Središte za razvoj vođa Hrvatske kopnene vojske u Udbini.
Misa zadušnica služena je u crkvi Gospe Fatimske u gradskoj četvrti Borovu naselju, dok je na Trpinjskoj cesti održan prigodni program.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.