Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar ostvaruje turističke rekorde

26.01.2023.

15:08

Autor: Marija Vukasović Petrinović

S predstavljanja rezultata u turizmu

S predstavljanja rezultata u turizmu

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Broj noćenja u prošloj godini porastao je u odnosu na 2019. godinu za pet posto, a turističkim brodovima u grad je došlo gotovo trideset tisuća stranih turista, najviše iz Sjedinjenih Američkih Država - istaknuli su na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi – gradonačelnik Ivan Penava i direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

 U grad, koji je lani svrstan među tri najpoželjnije kontinentalne turističke destinacije u Hrvatskoj, pristigle su i ugledne turističke nagrade i priznanja.

Vukovar je i u 2023. godinu ušao s odličnim turističkim rezultatima. U odnosu na 2020. i 2021. godinu koje su bile obilježene pandemijom koronavirusa, u 2022. godini turizam i turističke aktivnosti su se vratile u potpunosti. U odnosu na 2021. godinu, u 2022. godini bilježi se 43,81% dolazaka turista više te 32,75% više noćenja. Ako se tome pridodaju i školske ekskurzije koje od travnja 2022. nakon pandemije ponovno dolaze u Vukovar, dolasci su povećani za 243,15%, a noćenja za 139,97%.

U usporedbi s rekordnom 2019. godinom, 2022. godina bilježi i 5% više noćenja turista u Vukovaru.

U Vukovar je Dunavom ove godine pristiglo 305 kruzera s 29.607 putnika, a otvoreno je 9 novih smještajnih objekata (od čega su 3 kuće za odmor) te Vukovar sada raspolaže s 1054 ležajeva.

„Vukovarski turizam se, ako izuzmemo godine obilježene pandemijom, razvija u kontinuitetu, a tome između ostalih, najbolje svjedoče brojke o povećanju smještajnih kapaciteta i ležajeva na području grada Vukovara. Prije 7 godina u Vukovaru je bilo samo 17 smještajnih objekata, a danas ih brojimo 58“, uvodno je rekao gradonačelnik Penava, te istaknuo posebno zadovoljstvo brojnim turističkim nagradama koje pristižu za vukovarske turističke objekte.

"Također, raduje nas da ne jenjava interes za memorijalnim turizmom, a interes je povećan i za sportskim turizmom u čemu veliku ulogu imaju Sportski objekti Vukovar koji privlače turiste i sportaše kao i brojne reprezentacije koje svoje pripreme obavljaju upravo u Vukovaru“, nastavio je Penava.

Najavio je i velike projekte koji će obilježiti vukovarski turizam u bliskoj budućnosti.

"U 2023. godini očekuju nas velike stvari – početak izgradnje Arheološkog parka Vučedol, pokretanje radova na obaloutvrdi Dunava i stvaranje nove vizure kroz investiciju Hrvatskih voda i Nacionalnog plana oporavka.

Ispred Ribarske ulice uz Dunav dobit ćemo lukobran duljine 700 metara s 4 nova pristana za kruzere, a očekuje nas i realizacija projekta koji se tiče novog ulaza u Vukovarski vodotoranj, odnosno većeg objekta suvenirnice“, najavio je Penava.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić podsjetila je kako je Vukovar u 2022. godini proglašen jednom od tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma te pojasnila kako je mjerenjem kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja destinacijom – IQM Destination Vukovar utvrđeno kako je ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara bilo iznimno visoko – u bodovima - 93 od ukupnih 100.

„U godini pred nama čeka nas pregršt manifestacija i događaja u suradnji s Gradom Vukovarom te gradskim muzejima i turističkim objektima. S obzirom da nam rezultati pokazuju da se razvijamo u dobrom smjeru, tim putem nastavljamo i dalje, dakako, razvijajući i nadograđujući našu ponudu.“, zaključila je direktorica TZ grada Vukovara Sekulić te istaknula kako uskoro kreće i obnova zgrade Turističke zajednice grada Vukovara, koja je u vlasništvu Grada Vukovara te za što je Grad Vukovar dio sredstava osigurao putem Fonda za obnovu i energetsku učinkovitost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.