Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: otkriven spomenik poginulim i nestalim policajcima

28.09.2017.

14:51

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na prigodnoj svečanosti pred zgradom Općinskog suda u Vukovaru, na mjestu na kojem se 1991. godine nalazila zgrada policije, otkriveno je spomen obilježje autora Dubravka Duića u spomen na 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani od velikosrpske agresije.

Zajednički vijenac položili su izaslanik predsjednice Republike, umirovljeni general Mladen Markač, predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Stevo Culej te izaslanik predsjednika Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Danas smo se odužili devedeset sedmorici pripadnika policije, branitelja Hrvatske, branitelja Vukovara koji su možda i predugo čekali na svoj spomen za sve ono što su učinili kao pripadnici policije, prve snage neovisne Republike Hrvatske koja je imala tu moć da se suprostavi agresiji, kazao je ministar Davor Božinović uz kojega su svečanosti nazočni bili i svi članovi Ravnateljstva policije te načelnici svih policijskih uprava u Hrvatskoj. Po Božinovićevim riječima, još jednom je u Vukovaru demonstrirano zajedništvo i jedinstvo svih državnih institucija, braniteljskih udruga kao i obitelji poginulih branitelja. Spomen obilježje otkrili su članovi obitelji i rodbine poginulih i nestalih policajaca, a potom mnoga izaslanstva položila vijence i upalila svijeće. 

Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, 61 je iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko-posavske i četvorica iz Aniteroističke jedinice Lučko. 

Prije svečanosti otkrivenja spomenika u Hrvatskom domu u Vukovara održana je svečana akademija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.