Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Poljoprivrednicima svečano uručeni ugovori za bespovratne potpore

15.10.2019.

14:43

Autor: Radio Osijek/ MP

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

Programom bespovratnih potpora u poljoprivredi na području grada Vukovara za 2019. godinu osigurano je 800.000,00 kuna, a poljoprivrednicima s područja grada Vukovara (uključujući Sotin i Lipovaču) troškovi se sufinanciraju u intenzitetu od 50% do 80%.

Ugovore su poljoprivrednicima dodijelili zamjenici gradonačelnika, Ivana Mujkić i Marijan Pavliček te im ovom prigodom poželjeli uspjeh.

„Od 2015. godine kada smo krenuli s ovim Programom, pratimo podizanje iznosa sredstava koji je namijenjen poljoprivrednicima, tako da smo od 2015. godine kada je za ovu namjenu bilo osigurano tek 48 tisuća kuna, došli do današnjeg iznosa od gotovo 800.000 kuna. To nije kraj, sljedeće godine nastavljamo s mjerama poticanja poljoprivrednika, uz paralelno postojeće mjere za poticanje poduzetnika, a sukladno tome nadamo se i povećanju broja radnih mjesta“ istaknula je zamjenica Mujkić.

„Svi naši napori usmjereni su na poticanje gospodarstva, pa osim kroz aktivno poticanje poljoprivrede, postoje i dvije zadruge - Vukovarska vina i Vrhunsko vukovarsko putem kojih nastojimo našim proizvođačima osigurati plasman na tržište“ zaključila je Mujkić. 

Program sadrži 11 mjera putem kojih Grad Vukovar sufinancira dio troškova nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranje usjeva, nasada i stoke, nabavu voćnih sadnica i loznih cijepova, selekcioniranih matica, rojeva, košnica, pčelarske opreme i prihrane za pčele, analizu tla i poduzimanje mjera za poboljšanje kvalitete poljoprivrednih površina, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, pripremu projekata za financiranje iz fondova EU, opremanje gospodarskih objekata  i slično.

U 1. Povjerenstvu obrađeno je 59 zahtjeva, a potpisivanjem Ugovora podnositeljima zahtjeva dodijeljene su bespovratne potpore u iznosu od 792.716,61 kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju, Marijana Grubišić istaknula je kako su u 11 mjera koje donosi Program bespovratnih potpora u poljoprivredi, poljoprivrednici najviše prepoznali mjere za nabavu mehanizacije i opreme na koju se odnosi 23 zahtjeva po kojima je odobreno 428.889,65 kuna te one namijenjene pčelarima sa 17 zahtjeva, s ukupnim iznosom odobrenih potpora od 204.949,99 kuna.

Od 2015. godine, zaključno s 2019. godinom, ukupan iznos bespovratnih potpora u poljoprivredi iznosi više od 2 milijuna kuna.

* iz press materijala Grada Vukovara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.