Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar pomaže građanima u energetskoj obnovi kuća

29.10.2022.

10:40

Autor: HRT/Radio Osijek

-

-

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uručio je Ugovore o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća na području grada Vukovara za 83 vukovarska kućanstva. Vukovar svojim sugrađanima dodatnim sredstvima sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća. Iznos sufinanciranja je 10% za što je u Proračunu Grada izdvojeno 2 miijuna kuna.

U lipnju je objavljen Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća s područja grada Vukovara na koji su se mogle prijaviti obiteljske kuće s područja grada Vukovara koje su energetskog razreda (prema QH,nd) D ili lošijeg u slučaju provedbe aktivnosti A1 ili A2 i imaju sklopljen Ugovor o sufinanciranju projekta s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Grad Vukovar temeljem Javnog poziva korisnicima dodjeljuje sredstva za opravdane troškove projekta, u maksimalnom iznosu do 34 tisuće kuna s PDV-om.

Ukupan trošak obnove temeljem 83 prijave iznosi nešto više od 10 milijuna kuna od čega je 924 tisuće kuna sufinancirao Grad Vukovar, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 60% prihvatljivih troškova. 

Najveći  broj ugovora se odnosi na aktivnosti toplinske izolacije vanjske ovojnice i zamjenu vanjske stolarije, ali je primjetan trend povećanja broja prijava za ugradnju fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije. Ovu mjeru Grad Vukovar provodi od 2015. godine. U tom razdoblju za tu namjernu utrošeno je 5,9 milijuna kuna te je obnovljeno 220 kuća.

Poslušajte izjave gradonačelnika Ivana Penave i nekoliko korisnika potpora koji su obnovili svoje kuće. 


.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.