Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar pomaže poduzetnicima koji teže posluju zbog krize

09.02.2021.

09:32

Autor: Davor Lončarić

Vukovar pomaže poduzetnicima koji teže posluju zbog krize

Vukovar pomaže poduzetnicima koji teže posluju zbog krize

Foto: - / -

Poduzetnicima koji obavljaju uslužne djelatnosti na području grada Vukovara i oštećeni su zbog epidemije virusa COVID-19 dodijeljeno je 170 tisuća kuna. Tim će novcem pokriti troškove nastale od rujna do studenoga 2020. godine.

Javni poziv Vukovar je otvorio krajem prosinca prošle godine i osigurano je 700 tisuća kuna za saniranje šteta u poduzetništvu koje je oštećeno koronakrizom. Poziv je zatvoren 25. siječnja, a ukupno je dodijeljeno oko 170 tisuća kuna za 37 odobrenih zahtjeva.

Grad je primio 41 zahtjev za gradsku potporu, a mali poduzetnici koji su dobili potpore zapošljavaju 66 radnika. Riječ je o uslužnim poduzećima i obrtima. Vukovar je ovim projektom sufinancirano 80% prihvatljivih troškova nastalih u rujnu, listopadu i studenome prošle godine, a radi se o troškovima zakupa poslovnog prostora i režijskim troškovima poslovnih prostora.  

Najveće su potpore dobili poduzetnici koji zapošljavaju najviše djelatnika, primjerice do 30 tisuća kuna mogli su dobiti oni koji zapošljavaju više od 11 djelanika. 

Među dobitnicima potpora su fizioterapeutkinja i kozmetičarka Ivana Lovrić i Snežana Ivančević. Obje su istaknule kako imaju problema s poslovanjem jer se zbog koronakrize ne održavaju nikakve svečanosti ni javne manifestacije u gradu, ponekad promet bude manji i za 60 posto, a objema će gradska potpora za plaćanje režijskih poslova značajno pridonijeti kako bi mogle nastaviti normalno raditi. Obje se također nadaju kako će se što prije normalizirati stanje u gradu što će i njima omogućiti normalo poslovanje.

Do sada je isplaćeno više od 3,5 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta u Vukovaru, istaknula je Marijana Grubišić, pročelnica ureda za gospodarstvo. Gradonačelnik Ivan Penava dodao je kako uskoro kreće još jedan javni poziv poduzetnicima za potpore u 2021. godini. „Stalo nam je da gospodarstvenici povuku što više namijenjenih sredstava jer su mjere koje provodimo osmišljene ciljano i daju vidljive rezultate. Broj radnih mjesta se i unatoč krizi kontinuirano povećava tako da u odnosu na prošlu godinu imamo čak 200-tinjak radnih mjesta više, odnosno imamo 10.300 ranih mjesta u Vukovaru“, naglasio je gradonačelnik Penava.

 

Poslušajte i izjave poduzenica i gradskih čelnika.

 

 

 

 

Ivana Lovrić i Snežana Ivančević

Ivan Penava i Marijana Grubišić

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.