Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Potpisan koalicijski sporazum Nezavisne liste Ivan Penava i HKS-a

20.03.2021.

15:52

Autor: Marija Vukasović Petrinović

fotografije: HRT/mvp

fotografije: HRT/mvp

Foto: - / -

Gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik nedavno osnovane političke stranke Ivan Penava nezavisna lista, i predsjednik vukovarske podružnice Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Filip Sušac potpisali su koalicijski Sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore u Vukovaru.

Kao kandidat za zamjenika vukovarskog gradonačelnika predstavljen je predsjednik vukovarske organizacije HKS-a Filip Sušac koji je kratko poručio kako bi političko iskustvo Ivana Penave te njegova mladost i stručnost, s obzirom na to da je po struci magistar ručanarstva i pohađa poslijediplomski doktorski studij, trebali predstavljati dobitnu kombinaciju koju će građani Vukovara znati vrednovati na predstojećim lokalnim izborima.

Penava: Snažan razvoj nije nam pao s neba

Kandidat za novi gradonačelnički mandat Ivan Penava rekao je kako je razvoj Vukovara evidentan i napreduje krupnim koracima.

"Ništa od toga nije palo s neba i za svaki korak naprijed, uspjeh i projekt sami smo se borili i izborili. Sve je napravljeno uz poštenje, hrabrost, znanje, umijeće ali i nepotkupljivost i bez ijedne afere i sukoba sa zakonom. Neki od tih koraka bili su laki kao pero, a neki pak teški kao kamen", rekao je Penava.  

Podsjetio je i na projekte koje je Gradska uprava, kojoj je on na čelu, odradila proteklih godina. Spomenuo je pomoć mladim obiteljima kroz nabavku udžbenika, bilježnica, preobuke za djecu, isplate stipendije, demografske mjere koje su uvedene i slično. Istaknuo je posebno važnom i činjenicu da su sa Županije osnivačka prava osnovnih škola prebačena na Grad što je, kako je rekao, dovelo i do rasta pedagoških standarda. U kratko je spomenuo i projekte ulaganja u sport, gospodarstvo, infrastrukturu, energetsku obnovu, gospodarstvo, kvalitetan rad gradskih tvrtki i ustanova, nacionalnim manjinama…

"Radilo se puno i puno toga smo napravili. Ipak, posebno bih istaknuo dva pravca rada. To su gospodarstvo, gdje smo pokazali kako je formula uspjeha – gospodarstvo, gospodarstvo i gospodarstvo, dok je drugi smjer Vukovarski vodotoranj kojega smo zatekli kao ruševinu da bi danas postao atrakcija koja se stavlja uz bok najboljima na svijetu. Građanima podnosimo račune za učinjeno, a za dalje neka sami sude", rekao je Penava.

Napomenuo je i kako je ova koalicija za izbore ali i da se svakako očekuje podrška niza drugih stranaka, udruga i pojedinaca.   

Predsjednik vukovarskog HKS-a Filip Sušac kandidat je zamjenika gradonačelnika Vukovara. On je u svome predstavljanju kazao kako će im naglasak rada biti stavljen na mlade ljude te da im je cilj zadržati ih u gradu jer oni su ti koji stvaraju i razvijaju grad i društvo.

"Pozivam sve građane da izađu na izbore ali i da prije nego odaberu za koga će glasati razmisle što je i koliko napravljeno u gradu proteklih godina. Ivan Penava u vođenju grada donosi potrebno političko iskustvo, a ja kao mlada i tehnički obrazovana osoba donosim elan, želju i tehničko znanje. Biti će to spoj mladosti i iskustva koji će doprinijeti još boljim vođenjem grada u naredne četiri godine", kazao je Sušac.

"Prije dolaska na vlast ove koalicije, Vukovar je bio grad koji je punio novinske članke crne kronike, grad čiji se gradonačelnik povlačio po sudovima, a gospodarska zona više ličila na lovište nego na zonu za gospodarska ulaganja", kazao je predsjednik HKS-a Marijan Pavliček.
Izrazio je zadovoljstvo što se potpisivanjem koalicijskog sporazuma nastavlja dosadašnja dobra suradnja vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i HKS-a.
Pavliček je također kazao kako očekuje korektnu predizbornu kampanju u kojoj bi se trebali iznositi rezultati učinjenoga, a ne zadavati udarci ispod pojasa.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava vlast u Vukovaru obnaša u koaliciji s HKS-om, a koalicija je opstala i nakon što je Penava proljetos izašao iz HDZ-a, kao i svi članovi te stranke u vukovarskom Gradskom vijeću. Nakon što je na parlamentarnim izborima sudjelovao kao nezavisni kandidat na listi Domovinskog pokreta, Ivan Penava je početkom godine osnovao stranku Nezavisna lista Ivan Penava s kojom izlazi na lokalne izbore. Na potpisivanju Sporazuma bila je i aktualna zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić . Otprije je poznato kako je Mujkić kandidatkinja za zamjenicu župana dok će se u daljem radu aktualni zamjenik gradonačelnika Pavliček posvetiti vođenju HKS-a i radu u Hrvatskom saboru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.