Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Predstavljen Panona projekt za razvoj urbanog turizma

01.08.2019.

14:53

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

U vukovarskoj Gradskoj vijećnici predstavljen je projekt Panona net model upravljanja destinacijom. Riječ je projektu sufinanciranome sredstvima Europske unije iz programa Interreg IPA – programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020., vrijednome 4.730.530,00 kuna.

Nositelj projekta je Udruga za kreativni razvoj Slap iz Osijeka, a partneri Grad Vukovar, Općina Velika, Otvoreni univerzitet Subotica i Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić. Grad Vukovar je iz ovoga projekta osigurao 837.712,00 kuna.

 Za svaku je pohvalu što putem ovog projekta povlačimo dodatnih gotovo 850 tisuća kuna i što nastavljamo rad na projektu kojeg smo započeli prije četiri godine, a tiče se urbanog turizma odnosno 3D slika kojima su oslikani zidovi i fasade u Vukovaru. U projektu Panona s našim partnerima iz Općine Velika i Subotice pričamo komplementarnu priču gdje svatko u svojoj domeni razvija jedan segment turizma. Mi u Vukovaru dajemo naglasak na urbani turizam kao jedan segment turističke ponude koji je relativno nov i u značajnom porastu, a kojega ćemo na ovaj način dodatno marketinški promovirati na tragu povećanog interesa cikloturista koji posjećuju naš grad na ruti Eurovelo 6. Radi se uistinu o jednoj lijepoj europskoj priči iz Vukovara – istaknuo je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na konferenciji za medije tijekom koje je projekt predstavljen.

Vukovarski gradonačelnik pohvalio je VURA-Razvojnu agenciju Vukovar za doprinos koji je dala tijekom pripreme natječajne dokumentacije za ovaj projekt kao i osmišljavanje ideje projekta zajedno s nositeljema iz udruge Slap. 

- Cikoturizam je rastući turizam, a cikloturisti traže sadržaje na osnovu kojih će posjetiti neku destinaciju. Bit ovoga projekta je razvoj regionalnog turističkog prozvoda odnosno Vukovar će razvijati urbani turizam na tragu naša dva festivala – Vukovar film festivala i VukovArt festivala, Subotica ruralni, a Velika ekološki turizam. U ovom projektu mapirat će se šetnica od Luke Vukovar do Dvorca Eltz u šetnicu svih pobjednika VFF-a, a cikloturisti će možda upravo zbog toga i doći na Vukovar film festival. Smatram kako je ovo jako dobar način da se za Vukovar čuje izvan granica Hrvatske, a da turisti upravo odaberu Vukovar za posjet na ruti Eurovelo 6 – istaknula je direktorica VURA-e Vedrana Žilić. Istaknula je i kako je riječ o izuzetnoj prilici za promociju grada Vukovara na temelju povučenih sredstava iz Europskih fondova.

Projekt Panona provodi se u iduće dvije godine, točnije do 14.srpnja 2021. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.