Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: predstavljen ViCTour za razvoj virtualnog i kulturnog turizma

29.08.2017.

16:55

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt vrijedan oko devetsto tisuća eura provest će se u idućih 26 mjeseci, a za opći cilj ima unaprijediti kontinentalni turizam u prekograničnoj regiji kojim bi se održala socijalna, ekonomska i teritorijalna razvijenost. Od ukupne vrijednosti je 85 posto bespovratnih sredstava EU.

Vukovarsko-srijemska županija je nositelj projekta, a projektni partneri su Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Turistička organizacija Vojvodine, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Ekonomski fakultet Subotica. Direktorica Ureda Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak podsjetila je kako je "Vukovar-Vučedol-Ilok" europska destinacija izvrsnosti i to upravo na temu kulturnog turizma, kojemu se omogućuje vidljivost.

Ugovor o projektu koji se financira s 85 posto bespovratnih sredstava potpisan je u lipnju, a provodit će se ukupno 28 mjeseci.

"Poseban fokus je na razvoju dinamične i konkurentne turističke promocije putem ICT tehnologija kako bi se povećala atraktivnost prekograničnih regija korištenjem IT alata (hologrami, proširena stvarnost, interaktivni totemi, multimedijski audio vodič i elektronička radna bilježnica), te ojačati i integrirati prekograničnu turističku ponudu i osigurati bolje upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom" - istaknula je, među ostalim, voditeljica projekta Marija Mišić.

Po njezinim riječima, ugovorom od 15.lipnja predviđeno je sufinanciranje s oko devetsto tisuća eura iz Interreg IPA-programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije od 2014-2020. godine.

"Riječ je o novome projektu sa starim partnerima" - nastavila je direktorica Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović, rekavši kako se sa Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom županijom u sklopu prekogranične suradnje pripremaju i provode projekti pročišćavanja pitke vode, te suzbijanja komaraca. Među partnerima iz Vojvodine okupljene u palači Srijem pozdravila je i zamjenica direktorice Fonda europskih poslova Autonomne pokrajine Vojvodine Ivana Đurica, istaknuvši kako će projekt ViCTour za razvoj virtualnog i kulturnog turizma omogućiti razvoj turističkih infrastruktura, te ih unaprijediti zahvaljujući novim tehnologijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.