Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: predstavljeno Čudesno putovanje zlatnim srcem Hrvatske

16.02.2017.

17:06

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ukupnog broja noćenja stranih gostiju koji su lani posjetili Vukovarsko-srijemsku županiju, najviše ih je (46 posto) ostvareno u Vinkovcima. Ali je u Vukovaru, zahvaljujući učeničkim ekskurzijama, po broju noćenja lani bilo više domaćih: čak 41 130 gostiju ili 52 posto.

Među stranim turistima prednjače Nijemci. Slijede gosti iz Federacije BiH, te Italije i Slovenije. Prema podacima koje je na konferenciji za novinstvo u Vukovaru u Maloj županijskoj vijećnici u Palači Srijem iznijela direktorica Ureda Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak, u posljednjih nekoliko godina broj noćenja je značajno porastao. "Osobito lani, nakon što je područje županije razminirano. Tako je Vukovarsko-srijemsku županiju u 2016. godini posjetilo 71.424 gostiju, a ostvareno je 111.036 noćenja. Ono što je indikativno unutar te strukture noćenja jest da imamo ogromno povećanje broja dolazaka domaćih gostiju i veliko povećanje broja noćenja stranih gostiju" – istaknula je Bušić Srpak.

Na konferenciji je predstavljena i brošura „Čudesno putovanje zlatnim srcem Hrvatske“ u susret događajima i prostoru. U njoj se nalaze slike i opisi povijesnih spomenika, tradicijske kulturne materijalne i nematerijalne baštine, svetišta te popis najznačajnijih kulturnih manifestacija, kao i kratki pregled ostalih ponuda bez kojih ne može proći posjet Vukovarsko – srijemskoj županiji. Bušić Srpak je naglasila i kako je Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s turističkim zajednicama klastera Slavonija i uz potporu Hrvatske turističke zajednice nastupila na više inozemnih turističkih sajmova i posebnih prezentacija. Vlasnicima vinarija, obiteljskih hotela i restorana koji su nositelji projekta „Okusi Srijema i Slavonije“ župan Božo Galić uručio je novu  tradicijsku opremu, koja upotpunjuje tradicijski doživljaj  eno-gastro ponude Srijema i Slavonije.
"Riječ je o četiri tradicijska stolnjaka, šesnaest ubrusa te drvenim svijećnjacima" – pojasnila je Rujana Bušić Srpak dodavši kako je za članove projekta održana i edukacija u pripremanju tradicijskih jela na moderan način pod nazivom „Dani okusa“, koja se pokazala vrlo uspješnom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.