Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Procvjetale japanske trešnje na šetnici uz Dunav

22.04.2020.

15:00

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT/mp i Grad Vukovar

fotografije: HRT/mp i Grad Vukovar

Foto: - / -

Na šetnici uz Dunav u Vukovaru prvi je put procvjetao drvored japanske trešnje. Stotinu dvadeset stabala u studenome 2019. u sklopu projekta uređenja šetnice posadili su brojni građani i udruge - vrtići, škole, sportski klubovi i kulturno-umjetnička društva.

U japanskoj kulturi trešnjin cvijet simbolizira nova rađanja, ali i prolaznost života. Stoga se u brojnim gradovima diljem svijeta koji su već odavno ukrašeni ovim dekorativnim stablima, održavaju i festivali u vrijeme njihova cvata.

 Također, i mi imamo sličnu ideju koju ćemo nastojati provesti u narednim godinama kada naše japanske trešnje razviju bogate krošnje,” rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prilikom obilaska mladoga drvoreda koji je upravo u svojoj prvoj cvatnji.

Danas, na Dan planeta Zemlje, želimo podsjetiti kako brigom za prirodu i ekološkim promišljanjem zapravo brinemo za vlastiti dom. Drago mi je da Vukovarci imaju izgrađenu tu svijest života s prirodom te se rado odazovu na različite akcije ekološkog karaktera. Na sličan smo način proveli akciju pošumljavanja Adice u kojoj Vukovarci zaista vole provoditi svoje slobodno vrijeme u igri, rekreaciji, šetnji i druženju. Isto tako smo zajednički uredili i Dunavsku šetnicu te vjerujem da to u svima ostavlja poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva brige za naš okoliš. Vjerujem kako ćemo i u budućnosti provesti slične akcije te uživati u ugođaju koji samo zelenilo može priuštiti,” kazao je Penava.

Nad Vukovarom je za vrijeme Domovinskog rata, među svim ostalim oblicima zločina, izvršen  i ekocid, podsjetio je vukovarski gradonačelnik.

 Hortikultura je stoga posebno važna u uređenju Vukovara. Viša stručna savjetnica u Gradskoj upravi Marija Tomašić sve do nedavno taj je posao radila u Opatiji. 
"Živim u Bapskoj, a odnedavno radim u Vukovaru. Smatram da ovaj grad ima uistinu velike mogućnosti, potrebna su daljnja ulaganja" - rekla je Tomašić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.