Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar protiv nagodbe sa Strabagom i Saubermacherom

06.02.2020.

17:57

Autor: Hina

foto: Grad Vukovar

foto: Grad Vukovar

Foto: - / -

Vukovarsko Gradsko vijeće nije prihvatilo odluku o nagodbi između Grada i austrijskih tvrtaka Saubermachera i Strabaga od 12 milijuna kuna, a odbilo je i zahtjev Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije u stečaju za uplatu udjela iz stečajnog postupka od 19 milijuna kuna.

Današnja odluka vukovarskih gradskih vlasti jedna je u nizu donesenih od 2009. godine, kada je, zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada kod osječkog naselja Antunovca, koji su potpisali Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir kao osnivači Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), raskinut ugovor s austrijskim tvrtkama Strabagom i Saubermacherom, koje su nakon toga pokrenule sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit.

Od pet osječko-baranjskih i vukovarsko-srijemskih gradova te dvije tvrtke potražuju ukupno 122 milijuna kuna.
U ponuđenoj su nagodbi Strabag i Saubermacher osnivačima ZOIS-a ponudili da plate 84 milijuna kuna. U međuvremenu, pokrenut je niz sudskih sporova na domaćim i međunarodnim sudovima, a posljednji je bio sudska tužba Grada Županje, koji je na Trgovačkom sudu u Osijeku u studenome prošle godine osporio 120 od 122 milijuna kuna, koliko ukupno potražuju Strabag i Saubermacher.
"Uvažavajući partnerstvo sa svim drugim gradovima te procjene odvjetnika da postoje mogućnosti dobivanja spora, sumnjam da će si ijedan grad i gradonačelnik dopustiti da pristane na isplatu financijskih sredstava, a da tu isplatu ne prati i konačna sudska presuda, koliko god to u konačnici bilo skuplje od ove varijante pregovaranja", objasnio je prijedlog o neprihvaćanju nagodbe vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Ocijenio je da je problem trebalo riješiti na samom početku, ali hrvatsko pravosuđe, kako je rekao, nažalost funkcionira tako da procesi mogu trajati od 15 do 20 godina te iznosi koje treba platiti, zbog proteka toliko vremena - rastu u nebo.
Po njegovim riječima, ako konačni rezultat bude povoljan za Grad Vukovar, bit će dobro, ali ako ne bude, bit će problema. Svaki grad će tada biti dužan platiti dug u skladu sa svojim udjelom, a po sadašnjem sporazumu, Grad Vukovar dužan je platiti oko 12 milijuna kuna.
"Spor je vrlo, vrlo složen i teško je donositi paušale ocjene što i kako. Prije nekoliko godina smo bili za nagodbu, ali se pokazalo da smo išli u lošem pravcu", rekao je Penava i dodao ih da je Trgovački sud u Zagrebu tada osporio. Nakon te odluke, rekao je, slijedilo je još odluka i bit će ih još tko zna koliko, istaknuo je i podsjetio kako su prije nekoliko godina vukovarske gradske vlasti donijele odluku i pristale platiti oko šest milijuna kuna naknade, ali su u tome ostale usamljene. Tužitelj nije htio izuzeti i pregovarati samo s jednim dionikom, i to je propalo", rekao je Penava.
Javna ustanova za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS) osnovana je 2001. godine. Grad Osijek ima u njoj udjel od 43 posto, Vinkovci 23, Vukovar 16, Županja 10,3 i Beli Manastir 6,9 posto. Javna ustanova je u stečaju od travnja prošle godine. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.