Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar s Vodotornja: Grad i Dunav na dlanu

28.08.2020.

19:13

Autor: HRT vijesti/HINA

foto: HRT/mp i Grad Vukovar (M.Šlafhauzer)

foto: HRT/mp i Grad Vukovar (M.Šlafhauzer)

Foto: - / -

Radovi na obnovi vukovarskog Vodotornja su pri kraju, cjelokupna obnova koštat će oko 46 milijuna kuna, a simbol grada Vukovara bit će svečano otvoren koncem listopada, najavio je danas vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je s novinarima posjetio i vidikovac.

Vukovarski vodotoranj visok je gotovo 50 metara - tijekom Domovinskog rata pogođen s više od 600 granata, bio je jako oštećen. Upravo je to produžilo građevinske rokove, ali i tražilo dodatne financijske izdatke.

Tih 46 milijuna kuna je osiguralo gotovo 7000 Hrvata diljem svijeta i sa svih kontinenata, građani Hrvatske i mnoge tvrtke koji su se svi zajedno uključili u akciju Vukovarski Vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva, rekao je Penava. Naglasio je da su time pokazali koliko im je stalo do vrijednosti Domovinskog rata i njegovih simbola. Zahvalio je svim donatorima čija će imena biti ispisana na donatorskoj ploči, a zahvalu je uputio i medijima koji su pratili tijek realizacije projekta obnove Vodotornja.
Penava je ocijenio da će Vodotoranj nakon otvorenja značajno pridonijeti gospodarskoj i turističkoj ponudi grada, a imat će i snažnu simboličku ulogu. Sama svečanost otvorenja, naglasio je vukovarski gradonačelnik, ovisit će o epidemiološkoj situaciji.
Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba. U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić, a izvršeni su i hortikulturalni zahvat oko prostora Vodotornja. 

“Na ovome će objektu biti zaposleno 28 ljudi koji će raditi u dva različita segmenta – ugostiteljskom i muzeološko-memorijalnom. U Memorijalnoj sobi u Vodotornju bit će postavljeno šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji će govoriti o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara, ali i povijesti Vodotornja. Iz Memorijalne sobe se Memorijalnom stazom ide na vidikovac, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vidikovcu kraj samoga jarbola s hrvatskim barjakom u spomen na hrabrost i požrtvovnost postavljene su stope pokojnih branitelja Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte koji su podizali zastavu na Vodotornju svaki puta kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena. Jednako tako bit će im postavljene i memorijalne ploče,” rekao je Darijan Zeko direktor gradske tvrtke Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva koja će upravljati samim objektom. Također, istaknuo je kako je Vukovarski vodotoranj dodana vrijednost vukovarskom gospodarstvu, ali i cjelokupnom kontinentalnom turizmu Slavonije, Srijema i Baranje.“Vjerujemo kako će Vodotoranj pobuditi interes za novim turističkim dolascima u Vukovar,” zaključio je Zeko. “Cjelokupni projekt rekonstrukcije i izgranje Vukovarskog vodotornja odvija se u tri faze od kojih prva faza obuhvaća rekonstrukciju Vodotornja i izgradnju parkirališta za osobne automobile i autobuse. Radovi na prvoj fazi trebaju završiti 01. listopada 2020. godine, a vrijednost izvedenih radova je 32.036.327,59kn s PDV-om. Druga faza obuhvaćala je izgradnju popratnih sadržaja - kafić s dječjim igralištem i javnim sanitarijama, auditorij s pogledom na Dunav i park, a svi radovi su završeni 25. rujna 2019. godine. Vrijednost izvedenih radova je 8.259.329,40kn s PDV-om te je naplaćena ugovorna kazna 5% od neto cijene 374.803,36kn bez PDV – a. Treća faza odnosi se naopremanje i unutarnje uređenje objekata rekonstruiranih i izgrađenih u prve dvije faze. Ova se faza tek treba ugovoriti, no projektantska procijenjena vrijednost opremanja je 6.000.000,00kn s PDV-om,” objasnio je Bruno Pakter, voditelj projekta rekonstrukcije i izgradnje Vukovarskog vodotornja ističući kako je riječ o građevinskom pothvatu s kakvim se u Hrvatskoj nitko do sada nije susreo.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.