Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Sjećanje na junake Alfreda Hilla i Blagu Zadru

16.10.2018.

14:34

Autor: Radio Osijek

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Uz članove obitelji, vijence su na grobove Blage Zadre i Alfreda Hilla odala izaslanstva predsjednice Republike, Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade i ministarstava branitelja, obrane, unutarnjih poslova, te predstavnici Županije, Grada , braniteljskih udruga, gradova prijatelja i brojni građani.

"General-bojnik  Blago Zadro simbol je Domovinskoga rata, junaštva, hrabrosti, odlučnosti i morala. To su prave, poštene vrijednosti i drago mi je da je današnja Hrvatska vojska prožeta upravo tim simbolima Domovinskoga rata, te da i Zapovjedno-stožerna škola nosi njegovo ime. Naše nastavno središte vojne policije nosi ime drugoga junaka, Alfreda Hilla. To su junaci. Hrvatska vojska je povezana s gradom Vukovarom,  Vukovar je simbol junaštva, obrane u Domovinskome ratu i drago mi je da današnji časnici na tim primjerima vide kako se daje za domovinu", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

"Obilježavamo tužnu godišnjicu pogibije dvojice junaka obrane grada Vukovara i Republike Hrvatske u Domovinskome ratu koja je značila ogroman gubitak, usudio bih se reći, u dva neprijateljskom pritisku najizloženija dijela grada, na Trpinjskoj cesti, odnosno u Kupskoj ulici te na Sajmištu. To su ljudi koji su ostavili ogroman trag  na grad Vukovar i njegovu obranu i njihovim je gubitkom ozbiljno poljuljan duh, dok se njihovi suborci nisu konsolidirali. Ovim okupljanjem i brojnim izaslanstvima pokazujemo da je njihov trag jako dubok i vrlo, vrlo prepoznat" - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Molitvu je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio  fra Slavko Milić, župnik Župe svetog Josipa Radnika, a u Crkvi Gospe Fatimske služena je sveta misa. Prigodni program "Heroji Trpinjske ceste" održan je kod biste general-bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti. Legendarni zapovjednik obrane Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro (1944. - 1991.) rodio se u Hercegovini, a kao desetogodišnjak doselio se  s obitelji u Borovo Naselje gdje je završio školu i zaposlio se u tvrtki Borovo. Radnik je u srpskoj agresiji na Vukovar postao zapovjednik obrane Borova Naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovjedništva stekla naziv „Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA.  Jedini vukovarski general poginuo je 16. listopada 1991. pokošen mitraljeskim rafalom. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u ljeto 1998. zajedno s još 937 žrtava iz masovne grobnice na Novom vukovarskom groblju. Zbog njegova doprinosa obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata činom general-bojnika posthumno ga je odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, a njegovim je imenom nazvana  i Zapovjedno stožerna škola Blago Zadro. 

Prvim zapovjednikom satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade pukovnik Alfred Hill imenovan je 25. rujna 1991. godine. Dana 16. listopada 1991. godine poginuo je braneći položaje na Sajmištu u bivšoj ulici Josipa Kraša, danas ulici Europske Unije.  Posthumno mu je 29. travnja 1993. godine, dodijeljen čin bojnika OS RH, a potom i pukovnika.  30. ožujka 1999. godine odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog trolista. Danas njegovo ime nose Nastavno središte za obuku Vojne policije OS RH „Bojnik Alfred Hill“ u Zagrebu te vukovarska ulica na Sajmištu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.