Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Svečano obilježen Dan branitelja

24.08.2020.

12:12

Autor: Marija Petrinović

fotografije: HRT

fotografije: HRT

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca kod Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru obilježen je Dan vukovarskih branitelja. Na današnji dan 1991. godine ondašnja Jugoslavenske narodna armija (JNA) otvoreno se svrstala na stranu agresorskih srpskih paravojnih postrojba.

24.kolovoza 1991. godine takozvana  JNA izvršila je napad na vukovarsko područje - sa zemlje, zraka i Dunava

Ovaj dan obilježavamo kao Dan vukovarskih branitelja i prisjećamo se onih koji su dali život u agresiji na Hrvatsku, rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Danijel Rehak. Podsjetio je da se 24. kolovoza 1991. godine ondašnja Jugoslavenske narodna armija (JNA) otvoreno svrstala na stranu agresorskih srpskih paravojnih postrojba, i izvršila napad na vukovarsko područje - sa zemlje, zraka i Dunava.
Podsjetio je također da je toga dana vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio dva neprijateljska zrakoplova pa je zbog svih navedenih činjenica odlučeno da se upravo na ovaj datum obilježava Dan vukovarskih branitelja.

Do okupacije grada imali smo 360 poginulih branitelja, a poslije pada Vukovara ukupno 921 ubijenog i nestalog hrvatskog branitelja, rekao je Rehak, dodavši da je na području Vukovara u velikosrpskoj agresiji život izgubilo oko 5.000 hrvatskih branitelja i civila.

Vijenac je, uz izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položio izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Nikola Mažar.

"Na današnji dan 1991. dodine počeo je opći napad na Vukovar i više ništa nije bilo jednako, počele su neprekidne borbe koje su trajale 90 dana. Znamo kako je to, nažalost, završilo. Odajemo počast i sjećamo se onih koji su svojim životima stvorili samostalnu i neovisnu Hrvatsku. Zahvaljujući njima, danas smo u Vukovaru, našem Vukovaru" - rekao je Mažar.

 Predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Vukovar 91 Ivan Kovačić podsjetio je na zajedničku odluku da se današnji datum slavi kao Dan vukovarskih branitelja, iako se u Vukovaru puno važnih datuma može obilježavati.

"Prisjećamo se 1991. godine kada se, na današnji dan, jugovojska otvoreno priključila četnicima i započela granatirati Vukovar, konkretno položaje na borovskoj cesti, na silosu i drugdje, a pogođen je i Franjevački samostan, prisjetio se predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 1991 Ivan Kovačić naglasivši da je do tog datuma jugovojska uglavnom imala ulogu tampon zone prema pobunjenim Srbima. Istaknuo je da se tom prigodom podsjeća na sve one koji su dali živote u obrani Vukovara te dodao da vrijeme neumitno teče pa je sve manje i preživjelih vukovarskih branitelja, u ovome trenutku njih oko 2.500 dok ih je oko 2.000 poginulo i umrlo u godinama nakon rata.

Na pitanje o planovima za obilježavanje ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Kovačić je odgovorio kako se nada da će, unatoč koronakrizi i ove godine biti veliki broj onih koji će odati počast žrtvi Vukovara.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.