Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: "Turistička valorizacija kulturnih i tematskih ruta"

18.10.2018.

14:12

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

"Turistička valorizacija kulturnih i tematskih ruta" dvodnevni seminar namijenjen turističkim vodičima, lokalnim agencijama, seljačkim gospodarstvima i ostalim dionicima u kontinentalnom turizmu, održava se u Muzeju vučedolske kulture i Dvorcu Eltz u Vukovaru.

U tome je gradu više od 60 zaštićenih spomenika kulture i nalazi se na europskoj destinaciji izvrsnosti na temu kulturnog turizma -EDEN. Predsjednica  Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica istaknula je kako se kulturne rute nalaze uglavnom u ruralnim područjima.

"Turističke rute, koje mogu biti kulturne i tematske, uglavnom prolaze kroz ruralna područja. Pri Institutu za kulturne rute certificirane su  trideset i tri  rute u Europi -  taj broj se mijenja, ali ih kroz Hrvatsku prolazi trinaest. Nažalost,  nalazimo se na samo nekoliko i nemamo nacionalni projekt tog priključivanja međunarodnim rutama", izjavila je u razgovoru s novinarima Dijana Katica uoči svečanosti otvorenja.

Na europskoj karti nalaze se trideset i tri tematske kulturne rute

Predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute "Tur Kultur" Dubravka Davidović rekla je, među ostalim,kako je činjenica da se hrvatske kulturne rute nalaze na europskoj karti najbolji i besplatan način oglašavanja.

Uz Hrvatsku udrugu za turističke i kulturne rute „TUR KULTUR“ organizator seminara je vukovarska gradska Turistička zajednica. Direktorica Marina Sekulić podsjetila je na brojne projekte koji su u u Vukovaru završeni, u pripremi ili se provode, poput projekta Arheološki park Vučedol. 

"Grad Vukovar najviše zanimaju kulturne rute s obzirom na našu atrakcijsku osnovu koju imamo s postojećim muzejima, već valoriziranom spomeničkom i povijesnom baštinom i budućim projektima koji se tiču kulture, kao što je Franjevački samostan, Vodotoranj ili novi arheološki park koji će nastati na ovoj lokaciji" - ocijenila je Sekulić.

Muzej vučedolske kulture nositelj je tog strateškog projekta hrvatske Vlade, vrijednog 118 milijuna kuna, od čega je stotinu milijuna bespovratna potpora kroz Europski fond za obnovu i razvoj. Provodi ga u suradnji s Ministarstvom kulture, Gradom Vukovarom, Lučkom upravom Vukovar i Turističkom zajednicom Grada Vukovara.

"Uz Muzej, radionice starih zanata, megaron i rekonstruiranu Vilu Streim na lokalitetu ovdje ćemo imati infrastrukturne sadržaje, znanstveno-istraživački centar, rekonstruirano vučedolsko naselje i planetarij koji nam je posebno važan s obzirom na tu visoku svijest Vučedolaca o nebu koje se nadvijalo nad njima i na osnovu kojega su ustanovili najstariji indoeuropski kalendar od 365 dana" - navela je ravnateljica Hutinec.

 


Seminar je prvenstveno namijenjen turističkim interpretatorima, turističkim vodičima, lokalnim turističkim agencijama, potencijalnim i registriranim OPG-ima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima (pružateljima ugostiteljskih i turističkih usluga u turizmu) te svima onima koji rade na području turizma na temu lokalnih kulturnih i turističkih ruta (jedinice područne i lokalne samouprave, turističke zajednice, LAG-ovi, komore, udruge, zadruge, tvrtke, savjetodavna služba i ostali zainteresirani).

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.