Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Uspješna obnova zgrada oštećenih ljetos u nevremenu

10.12.2020.

13:58

Autor: Radio Osijek/ MVP

foto: Grad Vukovar

foto: Grad Vukovar

Foto: - / -

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s direktorom gradske tvrtke Tehnostan Kristijanom Lovrenščakom obišao je zgrade u Ulici Domovinskog rata u Borovu Naselju, na kojima traje sanacija velikih oštećenja. Šteta od nevremena lani u srpnju na fasadama i krovovima 91 zgrade iznosi 8 i pol milijuna kuna.

Vremenskom nepogodom uništeno je 30.000 metara kvadratnih pročelja na 91 zgradi i to procijenjene vrijednosti 5 milijuna kuna, zatim više od 4.000 metara kvadratnih roletni na 172 zgrade u vrijednosti milijun kuna te 28 krovova - otprilike 14.000 metara kvadratnih krovova u vrijednosti dva i pol milijuna kuna. Najviše su oštećene zgrade u Borovu Naselju na rubnim dijelovima naselja, odnosno Ulica Domovinskog rata, Ulica Hrvatskog zrakoplovstva te Vijenac kneza Branimira, a ukupna vrijednost oštećenja iznosi 8 i pol milijuna kuna.

Tvrtka Tehnostan d.o.o. kao upravitelj zgrada raspolaže pričuvom suvlasnika i pritom osigurava zgrade kako suvlasnici ne bi imali dodatnih troškova u sanaciji. Za zgrade kojima upravlja, tvrtka Tehnostan d.o.o. ugovorila je realnu vrijednost osiguranja i otkup amortizacije prilikom ugovaranja tako da je sanacija oštećenih dijelova pokrivena u cijelosti od osiguravajuće kuće Croatia osiguranje d.d. Police financiraju suvlasnici stambenih zgrada iz pričuve koja se prikuplja za održavanje višestambenih zgrada.

"Tvrtka Tehnostan i Croatia osiguranje imaju kvalitetan odnos, stoga je u rekordnome roku isplaćen iznos za sanaciju oštećenja na zgradama u visini 8,5 milijuna kuna. Sami stanari bi vrlo teško uspjeli izravno iz pričuve platiti sanaciju ovakve vrste oštećenja. Iz ovoga svega možemo izvući poruku da kad imate kvalitetan sustav i tvrtku koja održava i brine o višestambenim objektima, zaista se isplati izdvajati za sredstva pričuve," rekao je gradonačelnik Penava zahvaljujući stanarima na odgovornosti i svjesnosti kojom brinu za svoje zgrade te direktoru i djelatnicima tvrtke Tehnostan koji su svojim pristupom i brigom u trenucima kada je bilo najpotrebnije i došlo do štete našli rješenje za nastali problem. 

Primijećeno je kako su najviše oštećena pročelja završena mineralnom žbukom i to onom koja je izgrađena od 2000-te pa do danas. Prilikom obnove ratom oštećenih zgrada i provođenjem javne nabave, zgrade nisu obnovljene kvalitetno već najjeftinijim materijalima. Akrilne i silikatne žbuke nisu stradale od leda.

"Svjedoci smo sve češćih vremenskih nepogoda, jako je važno pravovremeno i propisno osigurati nekretnine. Kada su u pitanju višestambene zgrade, tada se putem upravitelja osiguravaju zajednički dijelovi, prvenstveno pročelja i krovišta, no iskoristili smo priliku dok je postavljena skela, tako da sada ispravljamo i nedostatke iz obnove,“ rekao je direktor Lovrenščak ističući kako su dodatne zahvate mogle napraviti zgrade s većom pričuvom i akumuliranim sredstvima.

Riječ je o primjerice odvajanju pročelja od zgrade koja se dodatno učvršćuju; mijenjaju se sva dotrajala vratašca za gromobrane; ventilacijske rešetke na pročeljima; saniraju se problematične prozorske klupčice; liče se dijelovi zgrade koje osiguranje ne pokriva. To se sve radi iz sredstava pričuve zgrade, tako da to pokazuje koliko je važno imati određenu akumulaciju sredstava na pričuvi zgrade kojom se rješenje takvih problema može financirati.

„Tehnostan se nikada do sada nije susreo s ovakvim zahvatom i bilo je potrebno raditi obilnu dokumentaciju kako bi se osiguravatelju dokazalo kolika je zaista prikazana šteta. Odmah smo sanirali krovove kako ne bi nastala još veća šteta, a kozmetičke radove smo ostavili za sam kraj“, pojasnio je Lovrenščak.

Predstavnik stanara Matija Kovač izrazio je veliko zadovoljstvo suradnjom s tvrtkom Tehnostan, učinjenim radovima i novim izgledom zgrada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.