Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar ususret 25. obljetnici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

13.01.2023.

20:55

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Vukovar ususret 25.obljetnici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Vukovar ususret 25.obljetnici mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Na 31. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske navršava se i 25. obljetnica završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a- Tim povodom će se u nedjelju 15. siječnja u Vukovaru u Hrvatskom domu s početkom u 11 sati održati svečana akademija. 

Program obilježavanja započinje u 9 sati, svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova, a u 10 sati i 15 minuta na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru gradsko izaslanstvo odat će počast polaganjem vijenca.

Ususret obljetnici, u Vukovaru su poslijepodne otvorene čak tri izložbe.

U Hrvatskom domu u suradnji s Gradskom knjižnicom  izložba "Koraci do mira"  posvećena je mirnoj reintegraciji.

Ravnateljica Gradske knjižnica Vukovar Anita Bajer Jakovac pojašnjava kako su na jedanaest panoa združene gradske kulturne institucije prikazale unutarnju kronologiju događanja mirne reintegracije, koristeći autentične izvore, ponajprije materijale Vukovarskih novina iz toga razdoblja.

Ravnateljica Hrvatskoga doma Vukovar Ivanka Miličić istaknula je da je izložba otvorena do kraja ovoga mjeseca, a razgledati se može svaki radni dan od 9 do 14 sati. Nabrojala je i ostale aktivnosti koje su pripremljene u povodu obilježavanja četvrt stoljeća mirne reintegracije i uključenja hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

"U Hrvatskom domu Vukovar u nedjelju, 15. siječnja održat će se svečana akademija i dodijeliti priznanja zaslužnim ustanovama i pojedincima. U 17 sati na programu je i predstava za djecu u izvođenju Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka", rekla je Miličić.

 

U Paviljonu 2 u Eltzovu dvorcu izložbu "Umjetnost tapiserije" zajedno su postavili zadarski Narodni muzej i Gradski muzej Vukovar, a uz ravnateljice Renatu Peroš i Ružu Marić otvorio ju je pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš, istaknuvši kako suradnja kroz umjetnost spaja hrvatske krajeve i ovom prekrasnom izložbom, za koju vjeruje kako će zanimati posjetitelje, još jače povezuje dva grada.

 Izložbom u Gradskom muzeju Vukovar predstavljeno je 18 tapiserija iz Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Vrijednu donaciju u kojoj je 38 tapiserija, koja je uz druge radove bračnog para Tomljanović na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjena u Zbirku, umjetnici su darovali  2016. godine Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar . Zbirka sadrži umjetnički tkani tekstil, umjetničke tapiserije, vertikalne tkalačke stanove i njihov pripadajući pribor, autorski dokumentarni film i monografiju autora te radnu dokumentaciju umjetnika akademskog slikara-restauratora Ivana Tomljanovića i likovne umjetnice, tapiseristice Ane (Anite) Tomljanović-Šokčević. Umjetničke tapiserije su nastale u periodu od 1964. do 2012. Zbirka u kojoj su ukupno 164 predmeta donosi jedan od značajnijih, oblikovano najkoherentnijih i tehnološki najkonzekventnijih opusa na području umjetnosti tkanih tekstila i umjetničke tapiserije nastalih u Hrvatskoj, navodi u opisu izložbe kustosica Marija Šarić-Ban.

 

Izložba "Zajedništvo u obnovi"

U Ulici Josipa Jurja Strossmayera, na samostojećim plakatima postavljenim u pješačkoj zoni - svi posjetitelji Vukovara ovih dana mogu  razgledati podsjetnik  posvećen zajedništvu  Hrvatske u obnovi Grada heroja.

Ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ruža Marić o izložbi nastaloj u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture podsjetila je kako je poziv, odnosno odluka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana svim županijama da donatorskim sredstvima obnove Vukovar bio poticaj hrvatskog zajedništva.

"Ova izložba govori o snazi ideje da grad na taj način danas ima obnovljene vrhunske spomenike, uključujući Dvorac Eltz i Vukovarski vodotoranj, sve spomeničke komplekse u centru grada, od Hrvatskog doma do Franjevačkog samostana, prekrasne barokne palače. To je odraz zajedništva koje nama danas predstavlja temelj i ljepotu življenja u našem gradu. Pozivu da nastavi posao ukoliko novca ponestane priključila se i hrvatska Vlada i s godinama smo se osvjedočili kako naš grad zahvaljujući donatorskim sredstvima opet ima onu prekrasnu vizuru po kojoj ga pamtimo iz vremena prije Domovinskog rata", navela je, među ostalim, Ruža Marić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.