Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: Uvodna konferencija projekta "Pokloni mi osmijeh 2"

15.07.2021.

12:57

Autor: Marija Vukasović Petrinović

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

Projektom je zaposleno 55 žena pripadnica ranjivih skupina na tržištu rada koje svojim radom godinu dana pružaju podršku u kući za 330 krajnjih korisnika - uglavnom osoba treće životne dobi. Na taj se način povećava socijalna uključenost i kvaliteta života korisnika i zapošljivost žena.

Održana je uvodna konferencija projekta „Pokloni mi osmijeh II“ koji je Gradu Vukovaru odobren u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga „ZAŽELI – Program zapošljavanja žena – faza II“.

Projekt je odobren na razdoblje od 18 mjeseci, ukupne je vrijednosti 4.877.060,00 kuna, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u cijelosti.

Projektom je zaposleno 55 žena pripadnica ranjivih skupina na tržištu rada koje tijekom 12 mjeseci svojim radom pružaju potporu i podršku u kući za 330 krajnjih korisnika - osoba treće životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju. Time se ne povećava samo socijalna uključenost i kvaliteta života krajnjih korisnika, nego se obrazovanjem i osposobljavanjem 20 žena uključenih u projekt povećava zapošljivost, odnosno konkurentnost na tržištu rada.

Nakon predstavljanja projekta, na uvodnoj konferenciji dodijeljene su svjedodžbe o završenom programu obrazovanja i osposobljavanja zaposlenim ženama.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac istaknuo je da su povratne informacije nakon uspješno provedene I. faze ovoga projekta izuzetno pozitivne.

„Druga faza ovog hvalevrijednog projekta omogućila nam je zapošljavanje većeg broja žena, pripadnica teže zapošljive skupine. Posljedično - povećan je i broj korisnika. Za našu lokalnu zajednicu bitno je da ovaj projekt na svojstven i dobro osmišljen način brine o osobama kojima je potrebna svakodnevna pomoć, ali i onima koju su u nepovoljnom položaju prilikom pronalaska zaposlenja" - rekao je Sušac te naglasio kako je pored zaposlenja 20 žena uspješno završilo osposobljavanje za cvjećara i tečaj njemačkog jezika, čime se poboljšava njihov status na tržištu rada.

„Nadamo se i trećoj fazi ovog projekta, na čiji natječaj ćemo sigurno aplicirati" - zaključio je Sušac.

„55 zaposlenih žena brine o ukupno 330 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u vidu čišćenja stambenog prostora, dostave namirnica i lijekova, plaćanja računa, pomoći u pripremi obroka, posredovanja u ostvarivanju raznih prava i slično" - pojasnila je voditeljica projekta Mihaela Nović.

Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Vukovar, Jasna Kolar navodi kako je na području grada Vukovara kroz ovaj projekt različitih nositelja ukupno zaposleno 200 žena, među kojima je polovicu zaposlio grad Vukovar. Za tu svrhu izdvojeno je 12,3 milijuna kuna, a ukupno za 9 projekata svih nositelja od 2017. do 2020. godine više od 22,6 milijuna kuna.  

(Vukovar.hr)

 
 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.