Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar vodeći u Hrvatskoj po ulaganjima u predškolski odgoj

12.01.2023.

16:03

Autor: HRT Radio Osijek

DV Vukovar 1

DV Vukovar 1

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Grad Vukovar u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovar te Dječjim vrtićem Vukovar 1 putem EU sredstava osigurao je proširenje vukovarskih vrtića, a Vukovar je vodeći u Hrvatskoj po ulaganjima u predškolsi sustav, istaknuto je danas na konferenciji za novinare. 

Predstavljen je projekt dogradnje i opremanja Dječjeg vrtića Vukovar 1 te njegovog područnog objekta na Mitnici. Projektom će biti povećan kapacitet vrttića za boravak 40 djece. Bespovratna sredstva iz EU fondova iznose iznose gotovo 2,5 milijuna kuna, a projekt je financiran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026.

O projektu i odobrenim sredstvima javnost je izvijestio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekavši kako će pridonijeti poboljšanju uvjeta predškolskog odgoja. „U Vukovaru bilježimo kontinuirani porast broja upisane djece u vrtiće, a osigurana sredstva će omogućiti da centralni objekt Dječjeg vrtića Vukovar 1 te područni objekt Mitnica budu prošireni novim dnevnim boravcima što u konačnici daje mogućnost povećanju za 40 mjesta za upis djece u vrtićke skupine.“, rekao je Penava te podsjetio kako je Vukovar iz aspekta novoupisane djece u 2022. godini zauzeo visoko 2. mjesto s povećanjem od gotovo 20% u odnosu na godinu ranije te da je Vukovar prepoznat kao najbolji grad u Hrvatskoj u kategoriji velikih gradova po pitanju ulaganja u obrazovanja, mlade, demografiju i socijalne politike.

Kako ističe pročelnik vukovarskog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić u 2022. godini je za rad dječjih vrtića uložio je 13,8 milijuna kuna, a 2021. godine taj iznos je bio 12,6 milijuna kuna. „Kada govorimo o cjelokupnom sustavu obrazovanja Grad Vukovar je 2022. godine izdvojio 29,3 milijuna kuna, što je za 3,6 milijuna kuna više u odnosu na 2021. godinu“, pojasnio je pročelnik Dimić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 1 Mirjana Kulić ističe kako je početkom godine otvorena još jedna odgojna skupina te Dječji vrtić Vukovar 1 ima 30 odgojnih skupina. „Svake godine pristiže nam veliki broj zahtjeva za upis u vrtić stoga vjerujemo kako ćemo ovim proširenjem sada moći udovoljiti svim zahtjevima“, rekla je ravnateljica Kulić.

Direktor Razvojne agencije Vukovar Darijan Zeko istaknuo je kako je bitno prepoznavati potrebe lokalne zajednice te promptno reagirati, posebice kada je u pitanju povlačenje EU sredstava. „U suradnji s Gradom Vukovarom i Dječjim vrtićem Vukovar I prepoznali smo potrebu za proširenjem vrtića i povećanjem kapaciteta te smo projekt uspješno prijavili. Veselimo se njegovoj realizaciji“, zaključio je Zeko.


Poslušajte izjave gradonačelnika Ivana Penave, pročelnika Darka Dimića, ravnateljice DV Vukovar 1 Mirjane Kulić i direktora Razvojne agencije Darijana Zeke.

izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.