Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: "Vrtići i škole na tržnicama"

11.04.2018.

13:51

Autor: HINA/Radio Osijek

fotografija M.Gudlin

fotografija M.Gudlin

Foto: - / -

U sklopu projekta "Vrtići i škole na tržnicama", koji je pokrenula Udruga hrvatskih tržnica i u koji se uključio i grad Vukovar, novu Gradsku tržnicu su posjetila djeca dječjih vrtića te kroz edukaciju i igru stjecala znanja o važnosti konzumacije domaćih proizvoda te zdravog načina prehrane.

Svakom djetetu tim je povodom gradonačelnik Ivan Penava poklonio edukativnu slikovnicu "Šetnja tržnicom" autorice Marije Martinko.
"Želimo na najmlađe djelovati i stvoriti kod njih svijest da se najzdraviji proizvodi zapravo mogu kupiti na gradskoj tržnici", poručio je Penava i dodao kako se konceptom izgradnje tržnice, u koju je uloženo 22 milijuna kuna, željelo pomoći i malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u plasmanu njihovih proizvoda.
"Mali proizvođači ne mogu parirati trgovačkim lancima, veliki se igrači na tržištu javljaju s jakim medijskim kampanjama u kojima se promoviraju i hrvatski proizvodi koji su, zapravo, proizvedeni daleko od Hrvatske, pa možda i na najmanje zdrav način. Tu je uloga gradske tržnice velika kao i Udruge hrvatskih tržnica koja jedina može objediniti proizvođače sa sela, istaknuo je Penava. Ustvrdio je kako je svima u interesu promocija hrvatskog seljaka i njegovog proizvoda, a ne multinacionalnih kompanija.
 Gradska tržnica Vukovar uključila se i u projekt Udruge hrvatskih tržnica "Certificiranje seljačkih tržnica", kojim se postiže pravo na uporabu zaštićenih oznaka "Proizvodi hrvatskog sela. Projekt se provodi od 2006. godine i njime je trenutačno obuhvaćeno 16 hrvatskih gradova te oko 600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.