Hrvatski radio

Radio Osijek

"Vukovar-Vučedol-Ilok" za Europsku destinaciju izvrsnosti 2016/2017.

19.07.2017.

16:52

Autor: HINA/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Destinacija "Vukovar-Vučedol-Ilok" nacionalni je pobjednik izbora EDEN - Europske destinacije izvrsnosti za 2016./2017. na temu kulturnog turizma. Ulazi u izbor za europsku EDEN destinaciju, izvijestili su iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice koja provodi taj izbor u Hrvatskoj.

O pobjedniku je odlučivalo povjerenstvo koje se danas sastalo u Međimurju, u Starom gradu Zrinskih u središtu Čakovca, kako bi obavilo zadnje ocjenjivanje i izbor među finalista za nacionalnog pobjednika EDEN-a, što su uz destinaciju "Vukovar-Vučedol-Ilok" još bile i "Grad Đakovo-općina Gorjani", "Ruralne Konavle", "Smiljan-Gospić" te "Zagorje-bajka na dlanu".
Povjerenstvo je istaknulo da su sve te destinacije uložile veliki trud u kvalitetno predstavljanje potencijala i proizvoda svoje kulturne i druge turističke ponude, ali da je ipak "Vukovar-Vučedol-Ilok" zadovoljio sve uvjete i kriterije Europske komisije, koja je projekt EDEN pokrenula 2006. s ciljem stvaranja europske mreže najljepših destinacija održivog turizma te promoviranja novih netradicionalnih i turistički manje razvijenih destinacija.
"Time ovogodišnja hrvatska EDEN destinacija na nacionalnoj razini dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti te će, osim na mrežnim stranicama HTZ-a biti promovirana i putem službene web stranice Europske komisije, a sudjelovat će i na svečanoj dodjeli nagrada u ožujku iduće godine u sklopu Europske godine kulturne baštine", naglašavaju iz Glavnog ureda HTZ-a.
Napominju da će i ostala četiri finalista predstavljati kao primjere dobre prakse na europskoj razini i pridružit će se europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma.
Do sada su nacionalni EDEN pobjednici bili Sveti Martin na Muri, Đurđevac, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Nin, Pustara Višnjica kod Slatine, istraska Stancija 1904 u Svetvinčentu te Gornje Međimurje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.