Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: VURA na prvome katu Zlatne doline

07.12.2020.

15:00

Autor: Radio Osijek/ MP

fotografije: HRT/mp

fotografije: HRT/mp

Foto: - / -

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava obišao je novi prostor u koji je nedavno uselila Razvojna agencija Vukovar d.o.o.(VURA). Riječ je o milijun i pol kuna vrijednoj investiciji Grada, kojom je VURA dobila sve što jedna moderna agencija treba. EU novcem otvorila je 200 radnih mjesta u dvije godine.

Na obnovljenom prvom katu zgrade Zlatne doline iznad vukovarskog korza VURA u novim uredima priprema nove milijunske projekte. Moderno i decentno opremljen prostor ima i kuhinju, prostoriju za odmor, salu za sastanke, radionicu i arhivu. 

"Ove nam je nove prostore omogućio naš osnivač Grad Vukovar i gradonačelnik Ivan Penava koji je uvijek spreman na suradnju i omogućio je svaki naš zahtjev. Do sada smo bili u Gospodarskoj zoni - tako udaljenima od središta grada,  rad nam je sa svim institucijama bio otežan. Gdje god da smo morali dostavljati dokumentaciju gubili smo minimalno pola sata samo na prijevoz. Sada u centru nam je sve dostupno i jednako tako smo mi dostupni svim poduzetnicima, ustanovama i djelatnicima Gradske uprave. Iz toga razloga smatramo kako je ovo idealno mjesto za Razvojnu agenciju kojoj je u cilju zaista razvijati potencijale grada Vukovara" - rekla je direktorica Vedrana Žilić poručujući kako svečano otvorenje planiraju kada epidemiološka situacija dopusti.

U posljednje dvije godine Razvojna agencija Vukovar uključena je u sve projekte europskih fondova vezane uz grad Vukovar i sve građane.

„Nastojimo svojim radom poboljšati kvalitetu života naših sugrađana, a to dokazuje 40 EU projekata vrijednih više od 50 milijuna kuna koji se provode u ovome trenutku. Putem tih 40 projekata u posljednje je dvije godine zaposleno više od 200 ljudi, a vanjski su stručnjaci kroz ove projekte naplatili svoje usluge u iznosu oko 8 milijuna kuna. Sve ono što je moglo, ugovarani su stručnjaci iz Vukovara. U vukovarskim je tiskarama tiskano oko milijun i pol kuna vrijednih promotivnih materijala, a više od pola milijuna kuna je ugovoreno cateringa kod vukovarskih ugostitelja. Sveukupno, okvirno oko 300 različitih gospodarskih subjekata sudjeluje u projektima jer je bit projekata da se sve usluge koje mogu ugovaraju s vukovarskim poduzetnicima. Cilj je da se ovim milijunima potakne cijela vukovarska ekonomija"  - objasnila je direktorica Žilić ističući kako je ukupni broj osoba obuhvaćenih ovim projektima premašuje tri i pol tisuće.

„Mi kao Razvojna agencija kontinuirano pratimo sve objavljene natječaje europskih fondova te povlačimo što više novaca za Vukovar.  U protekle je dvije godine u našem odjelu za poduzetništvo pripremljeno 130 projekata u vrijednosti oko 20 milijuna kuna. Osim već spomenutih 40 projekata u vrijednosti od 50 milijuna kuna koje trenutno provodimo, zasebno bih izdvojila Intervencijski plan koji sam nosi 21 projekt i vrijednosti je preko 200 milijuna kuna, a Razvojna agencija Vukovar prati cjelokupnu provedbu projekata," navela je na kraju Vedrana Žilić pojasnivši kako od ukupno 19 zaposlenih u Razvojnoj agenciji Vukovar njih 14 radi na europskim fondovima.

Gradonačelnik Penava pohvalio je dosadašnji rad Razvojne agencije Vukovar i poručio kako vjeruje da će u novim prostorima rezultati sigurno biti još bolji.

„Cijela investicija od gotovo milijun i pol kuna financirana je sredstvima Grada Vukovara, a sufinanciranje je izvršeno zahvaljujući sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara u vrijednosti od 200.000 kuna te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s također 200.000 kuna. Riječ je o vrhunskome poslovnom ambijentu i možemo ga shvatiti kao poklon Grada Vukovara kako bi rezultati u perspektivi bili još bolji,“ izjavio je vukovarski gradonačelnik ističući kako se ovim projektom nastojala povećati nazočnost ljudi u samome centru grada.

„Ovo je treći pravni subjekt kojega uz asistenciju Grada Vukovara smještamo u lokale u samome centru jer nam je cilj osigurati da u središtu uvijek bude prisutna živost, dinamika i kretanje građana,“ zaključio je gradonačelnik Penava poželjevši Razvojnoj agenciji Vukovar još niz društveno korisnih projekata te dobru suradnju s poduzetnicima.

Zgrada Zlatne doline upisana je u Registar kulturnih dobara - stoga su u postojećem obliku objekta zadržani svi povijesni elementi zgrade sukladno posebnim uvjetima Konzervatorskog odjela. Građevinski radovi koji su izvedeni odnose se na uklanjanje postojećih pregradnih zidova te izvedbu novih kao i zatvaranje otvora u zidovima zbog prilagođavanja novoj namjeni. Sveukupna bruto površina 1.kata poslovne građevine iznosi 362,50 m2.

"Napušten prostor pretvorili smo u reprezentativne urede kakve naša Razvojna agencija Vukovar zaslužuje," rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig objašnjavajući kako su zbog poboljšanja energetskih svojstava zgrade izvedeni  novi slojevi poda, stropa i vanjskih zidova te da su svi zidovi toplinski izolirani mineralnom vunom i završno obrađeni gipskartonskim pločama, žbukani, oličeni paropropusnim materijalom za povijesne zgrade koji omogućava prozračivanje, kao i strop  koji je obložen gipskartonskim pločama. U sve prostorije je uveden novi sustav grijanja,hlađenja i ventilacije, isto tako izveo se i novi razvod instalacija i odvodnje, te nove električne instalacije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.