Hrvatski radio

Radio Osijek

"Vukovar za sva vremena" kreće u svijet

13.02.2019.

14:26

Autor: Marija Petrinović

foto: HRT/mp, Grad Vukovar/Visit Vukovar

foto: HRT/mp, Grad Vukovar/Visit Vukovar

Foto: - / -

Turistički film pod nazivom "Vukovar za sva vremena" obići će sajmove nautičkog turizma na kojima Grad i Turistička zajednica redovito sudjeluju u sklopu promocije turističke ponude kontinentalnog dijela naše zemlje - istaknuto je na svečanom predstavljanju u vukovarskoj Gradskoj upravi.

Film promovira događanja u gradu tijekom jedne godine - uz panoramsko snimanje iz zraka dronom prati i preporučuje kulturne atrakcije, memorijalna mjesta, rijeke, manifestacije. Snimanju se rado odzvao olimpijac, rođeni Vukovarac Damir Martin, a sudjeluju Konjogojska udruga Potkova, Aeroklub Borovo i Mažoretkinje grada Vukovara. Kamerama su svoja vrata otvorile sve ustanove i muzeji u Gradu. 

Samo Muzej vučedolske kulture, ovjenčan brojnim nagradama u tri godine vidjelo je više od 200 tisuća posjetitelja - podsjetila je direktorica vukovarske gradske Turističke zajednice  Marina Sekulić.

"Nadamo se porastu broja dolazaka turista-posebno američkih i kineskih", istaknula je direktorica Sekulić, te navela kako je u Vukovaru 2018. u odnosu na godinu ranije zabilježen porast noćenja stranih turista za četiri posto - zahvaljajući poduzetničkim inicijativama, jačanju turističkih kapaciteta i uređenju infrastrukture.

"Sa svim posjetiteljima koji u Vukovar dođu na jedan dan u sklopu obilaska memorijalnih mjesta iz Domovinskog rata, Vukovar godišnje posjeti oko 120.000 ljudi", izvijestila je Sekulić.
Također je kazala kako je u 2018. godini 231 kruzer pristao s ukupno 31.972 putnika pristao u Vukovaru, dok je za ovu godinu najavljeno 240 pristajanja.

Trominutni film "Vukovar za sva vremena" u proteklih godinu i pol snimljen je i u duljoj 8-minutnoj verziji. Cijeli posao koštao je oko 125 tisuća kuna - Hrvatska turistička zajednica sudjelovala je sa dvadeset tisuća kuna, a ostali trošak snosio je Grad - istaknuo je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uoči projekcije za novinare.

"Prije nekoliko godina naručili smo strategiju razvoja turizma, koja uz Vukovar 'pokriva' i područje Vukovarsko-srijemske županije", podsjetio je gradonačelnik Penava. Istaknuo je kako se u turističkom spotu "Vukovar za sva vremena" vide rezultati nastojanja, posebno ustrajnih u proteklih nekoliko godina, da taj grad postane još posjećenije odredište gostiju iz cijeloga svijeta.

"Nije to dnevni korak običnog čovjeka", zaključio je Penava o obnovi i ponovnoj izgradnji turističkih kapaciteta Vukovara, riječ je o radu društvenog sustava.

"Vukovar za sva vremena" namijenjen je promociji na sajmovima riječnog turizma, na kojima se taj grad redovito predstavlja u proteklih nekoliko godina u sklopu turističke ponude kontinentalnog dijela naše zemlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.