Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarci ne žele šator iz Savske

29.04.2016.

13:46

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šator u kojem su branitelji 555 dana prosvjedovali ispred resornog ministarstva iz Savske je dopremljen u Vukovar, u dvorište u blizini Memorijalnog centra Domovinskoga rata gdje ga sastavljaju pripadnici HV-a. Međutim, vukovarski branitelji drže da mu tamo nije mjesto.

Vukovarski branitelji smatraju da Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata nije prikladna i ne slažu se s odlukom da se šator sastavlja u Vukovaru na toj lokaciji.
„Tom šatoru nije mjesto u muzeju Memorijalnog centra. On nema nikakve veze s Domovinskim ratom, ali ni s Vukovarom. Kao što sam ranije već rekao, jednako tako smatram da u muzeju Memorijalnog centra, u nekoj budućnosti, nema mjesta ni za dvojezične ploče iz Vukovara i čekić kojim je Marijan Živković razbio jednu od njih. Kada bi se u muzej počelo stavljati i takve eksponate, izgubili bismo njegov smisao. Onda bismo ga trebali nazvati muzej Domovinskog rata i poraća“, izjavio je Tomislav Josić, predsjednik je Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji dodaje da tako razmišlja najveći dio Vukovaraca.
Protiv smještanja šatora iz Savske u Vukovar je i predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Vukovar 91 Ivan Kovačić, koji kaže kako ne vidi ni jedan razlog da šator ostane u Vukovaru. "Memorijalni centar vezan je isključivo uz Domovinski rat, a prosvjed u Savskoj 66 nije imao veze s tim razdobljem, već je to prvenstveno bio mirnodopski rat dijela branitelja s državnom upravom", istaknuo je Kovačić.
Za ratnog zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića Mladog Jastreba tako nešto je nedopustivo i skandalozno. „Neka rade sa šatorom što god žele, ali njemu nije mjesto u Vukovaru. Mi smo se za braniteljska prava borili davnih dana i taj šator sada ne može biti simbol ničega, a posebno ne Domovinskog rata, vukovarskih branitelja i njihove žrtve tijekom 1991. Ne znam iz kojeg razloga bi se taj šator trebao nalaziti u Vukovaru i zašto je to uopće netko i predložio“, prenosi Borkovićevu izjavu Večernji list.
„Mislim da je riječ o ishitrenoj odluci i da šatoru iz Savske 66 nije mjesto u Vukovaru. Vukovar je simbol obrane i 1991. godine, a šator s tim izravno nema nikakve veze. Podržavamo i dalje branitelje u traženju njihovih prava i šteta je što nismo ranije sjeli svi za stol i dogovorili se o sudbini šatora“, kazao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Naglasio je kako je šatoru mjesto u Zagrebu, "a ako se već nešto šalje za Vukovar, neka se pošalju novci za obnovu Vodotornja".
Ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangutnije htio komentirati donošenje šatora iz Savske u Vukovar, rekavši tek kako će se o sudbini šatora raspravljati na Upravnom vijeću te javne ustanove koje će i donijeti odluku hoće li šator ostati u Centru. Isto je poručio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je upoznat sa stajalištem vukovarskih branitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.