Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarci u Međimurju: „Zajedno u ratu, zajedno u miru"

06.04.2016.

10:44

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međimurska će se županija uključiti u obnovu Vukovarskog vodotornja, a suradnja Vukovarsko - srijemske i Međimurske županije slijedit će geslo „Zajedno u ratu, zajedno u miru" .

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i Ured gradonačelnika Sanja Tokić u svom posjetu Međimurskoj županiji sastali se se s Međimurskim županom Matijom Posavcem, njegovim zamjenikom Zoranom Vidićem te predsjednikom udruge Vukovarski branitelji i logoraši Međimurja Željkom Sršenom.

Na sastanku je stavljen naglasak na temu projekata na daljnjem očuvanju sjećanja na grad heroja, ali i branitelje. Pritom je župan ujedno potvrdio kako će se i Međimurska županija uključiti u donatorsku akciju za obnovu vodotornja, a prve akcije kreću u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije od 21. travnja do 01. svibnja.„Tijekom godine nizom aktivnosti i akcija povezujemo istok i sjever zemlje, drago mi je da smo to ovim posjetom i nastavili jer uvijek smo bili prijatelji s gradom herojem, gradom zajedništva i simbolom Hrvatske. Svjesni kako je to grad u koji svaki građanin ove zemlje mora posjetiti barem jednom u život i osjetiti pijetet, s našim građanima, udrugama, braniteljima i predstavnicima policije svake godine uz to što smo dio kolone sjećanja, palimo svijeće i polažemo vijence na dvije spomen ploče koje smo postavili, na Trpinjskoj cesti te ispred Borovo commerca", rekao je u uvodu međimurski župan Matija Posavec te naglasio kako su najbolja poveznica dva kraja branitelji, pritom pohvalivši rad zamjenika župana Zorana Vidovića, kao i prisutnih Željka Sršana, predsjednika udruge Vukovarski branitelji i logoraši Međimurja i vukovarskog branitelja Dragutina Topoljnaka, koji su samo u ovoj godini već četiri puta posjetili i pritom pomogli Vukovar. „Držimo se gesla „Zajedno u ratu, zajedno u miru", pa smo intenzivirali suradnje među udrugama branitelja, uključili se u niz humanitarnih akcija, prikupljali smo pomoć za obitelji, pokrenuli i izložbu „VUKOWAR 87 dana boli i patnje" da se Međimurke i Međimurci upoznaju sa strahotama iz 1991. godine, a sada kreće i humanitarna pomoć za dječje vrtiće", objasnio je zamjenik pridodavši tome kako one žrtve koje su dane, ne smiju nikada biti zaboravljene.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je veliki projekt obnove vukovarskog vodotornja. „Puno je stvari koje vežu naše dvije regije, prvenstveno Domovinski rat u kojem je ovaj kraj dao iznimno puno, kako za zemlju, tako i za grad Vukovar. Bili smo zajedno u ratu, u jednim teškim vremenima, svi ste bili uz nas, a mišljenja smo da je vrijeme da ove godine zajedno ispričamo novu priču o hrvatskom zajedništvu", naglasio je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i objasnio kako se radi o jednom svehrvatskom projektu koji prepoznaje trenutak za cijelu zemlju, kada mora ponovo stati na zajedničke noge. „Ne samo da ćemo nizom akcija, ponajviše u vrijeme obilježavanja Dana Međimurske županije, ali i tijekom cijele Spomen-godine Nikola Zrinski, pomoći obnovu vodotornja, nego ćemo omogućiti našim školarcima, ali i svim sugrađanima posjet Vukovaru, da vide svoje ime kao donatora na vodotornju te Vas pozivam da Međimursku županiju posjetite i 29. travnja, kako bismo u okviru svečane sjednice potpisali Sporazum o suradnji", naglasio je međimurski župan i dodao kako se ovdje radi o novom koraku zajedništva i dokazu da simbol stradanja naših branitelja koji su dali život za neovisnost i slobodu svoje domovine, nikada neće biti zaboravljen.

Penava je pritom potvrdio svoj dolazak te uzvratio s molbom da delegacija Međimurske županije dođe u službeni posjet Gradu Vukovaru.Tijekom nastavka boravka u Međimurju, u svrhu predstavljanja i promocije projekta „Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva" gradonačelnik Vukovara posjetio je Grad Čakovec te održao sastanak s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem i Grad Prelog gdje ga je primio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

/izvor web stranica HRV/

 
Pročitano 36 puta
Ocijeni sadržaj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.