Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava o riječkoj zvijezdi petokraci

24.09.2020.

12:32

Autor: Radio Osijek

Ivan Penava, foto HRT

Ivan Penava, foto HRT

Foto: - / -

Slučaj petokraka - još jedan primjer ignorancije Vlade Republike Hrvatske, bila je tema konferencije za novinare vukovarskog gradonačelnika Penave koji je još u veljači pisao na adrese niza institucija zbog postavljanja jugoslavenske zastave u Rijeci no reakcije nije bilo.

Još u veljači se vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dopisom obratio na adrese niza institucija, od nadležnog saborskog odbora, Policijske uprave primorsko-goranske, Općinskog odvjetništva do pučke pravobraniteljice zbog postavljanja jugoslavenske zastave na Korzu u Rijeci te i zbog planiranog postavljanja zvijezde petokrake što se prije nekoliko dana i dogodilo u sklopu programa "Rijeka, koraci, vrijeme". Nije dobio odgovor niti jedne institucije iako su bile obvezne odgovoriti, kaže Penava koji se poziva na Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom komunističkog poretka u Hrvatskoj. "Jasno sam stavio do znanja da su to simboli pod kojima je sravnjen Vukovar i toliko gradova i sela u Republici Hrvatskoj i da zapravo ti simboli izazivaju jednu veliku nelagodu, zgražanje kod velikog broja građana. ", kaže Penava. Vukovarski gradonačelnik, prozivajući Ministarstvo kulture, pita je li trebao na hotel Dunav u Vukovaru postaviti zvijezdu petokraku kako ne bi bila zaustavljena obnova hotela... Tvdi da su članovi Vlade i Ministarstvo  kulture sve znali jer ih je upozorio na isticanje simbola komunizma u Rijeci, a sada se čude iako to financiraju.   

Dok godinama oko nas vlada koruptivni kaos koji ovu zemlju vuče u siromaštvo jer je zaustavljen svaki gospodarski razvoj, svako malo nas se namjerno zabavlja ideološkim temama koje bi trebale biti stvar prošlosti, a bitne i krucijalne teme ostaju neriješene, osobito u gospodarstvu gdje velike ribe grabe veliki dio kolača, to se vidi u svakodnevnim aferama koje izbijaju na površinu,  kaže Penava. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.