Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarski poduzetnici traže energičnije potporne mjere

10.10.2017.

12:32

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupina vukovarskih poduzetnika okupljenih oko Inicijativnog odbora za predlaganje i provedbu mjera za poboljšanje položaja vukovarskog gospodarstva, u otvorenom je pismu upozorila na težak položaj gospodarstva u Vukovaru i od države zatražila zaustavljanje gospodarskog propadanja grada.

Podsjećaju kako je država podržavala obnovu i razvoj Vukovara mjerama koje su utvrđene Zakonom o obnovi i razvoju grada Vukovara, Zakonom o porezu na dobit (oslobođenje od plaćanja poreza na dobit), Zakonom o porezu na dohodak (oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak) i Zakonom o mirovinskom osiguranju (povrat dijela uplaćenih obveza po osnovu mirovinskog osiguranja).

"Međutim, to su mjere koje imaju ograničeni učinak, jer pretpostavljaju pozitivno poslovanje i ostvarenje dobiti, ali nisu dovoljne budući da su brojne tvrtke u financijskim poteškoćama, ne ostvaruju dobit te nije zaustavljeno daljnje propadanje tvrtki odnosno cijelog gospodarstva, da se o njegovom razvitku i razvitku cijelog grada i ne govori. Stoga su potrebne dodatne mjere koje će pojačati učinak postojećih i otvoriti perspektivu cijelog grada", upozoravaju poduzetnici.
Od Vlade zahtijevaju povećanje izdvajanja iz proračuna na 200 milijuna kuna godišnje u Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara za razdoblje od 10 godina.
Traže i uvođenje moratorija na otplatu kredita za razdoblje do tri godine i smanjivanje kamatne stope kroz direktan aranžman HBOR-a, sufinanciranje projekata izvršenih investicijskih ulaganja u objekte, opremu i trajna obrtna sredstva do konca 2016. godine i sufinanciranje plaća postojećih zaposlenika do prosječne plaće u Hrvatskoj.
Predlažu i mjere za širenje i razvoj postojećih tvrtki i osnivanja novih, kroz programe sufinanciranja novih razvojnih projekata usmjerenih na ulaganje u objekte, opremu i trajna obrtna sredstva kao i plaća zaposlenika po novim razvojnim projektima, do prosječne plaće u Hrvatskoj.
Smatraju kako je oporavak gospodarskih aktivnosti u Vukovaru moguć i kroz stvaranje uvjeta za više vrednovanje vukovarskih tvrtki prilikom rangiranja na natječajima za bespovratne potpore iz EU-ovih fondova, utvrđivanje povoljne kreditne linije HBOR-a za kreditiranje novih razvojnih projekata te obvezu tvrtki u vlasništvu države da moraju preuzeti obvezu osnivanja izdvojenih jedinica - pogona u gradu Vukovaru u sklopu svojih razvojnih programa.
Vukovarski poduzetnici od Vlade traže i uključivanje predstavnika gospodarstva u upravljanje Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara, a predstavnicima državnih vlasti zamjeraju dosadašnji izostanak interesa za razgovor s poduzetnicima u Vukovaru iako, kako ističu, na težak položaj vukovarskog gospodarstva upozoravaju još od veljače kada je i osnovana neformalna skupina nezadovoljnih vukovarskih poduzetnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.