Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarski Stožer diže tužbe

09.02.2015.

15:31

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara najavio je na konferenciji za novinstvo pokretanje tužbe protiv Srbije radi isplate ratne odštete.

Tvrde kako je u presudi za genocid potvrđena brutalna vojna agresija na Hrvatsku od strane Srbije i Jugoslavije te da za to postoje nepobitni i neuništivi dokazi.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je kako tužbu pokreću zbog svih razaranja, ubojstava, pričinjene štete i logora.

Tužbe će biti podizane  na tri razine i to pojedinačno, na razini općina i gradova, a postoji i treća razina prema kojoj će Hrvatska podnijeti tužbu protiv Srbije, ali kada se za to steknu društveni i politički uvjeti. Tužit će se politički i vojni vrh, ali i pojedinci koji se do sada nisu spominjali u ovome kontekstu – istaknuo je Josić.

Najavljuju da će oformiti pravni tim koji će voditi sve aktivnosti te da će prijedlog tužbe predstavljati po županijama.

Josić je na konferenciji za novinara prenio informaciju da je zbog teškog ozljeđivanja Darka Pajičića Županijski sud u Vukovaru prihvatio optužnicu protiv policajca Saše Sabadoša.

Izgleda kako za sve ipak nije bila kriva samo rakija, kako je rekao naš dragi i vrli ministar unutarnjih poslova – rekao je Josić.

Podsjetio je da je prikupljen dovoljan broj potpisa za saborsku raspravu o slučaju Veljka Marića, ali se ne zna kada će se to i dogoditi jer je točka stavljena na 74. mjesto dnevnoga reda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.