Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarski street art festival VukovART ispunio očekivanja

16.12.2021.

21:47

Autor: Hina

Jedan od 33 vukovarska murala

Jedan od 33 vukovarska murala

Foto: VukovART / Radio Osijek

Ovogodišnji Street art festival VukovART iznjedrio je 33 vrhunska umjetnička djela koja krase vukovarske ulice i pročelja njegovih zgrada, rečeno je na završnoj konferenciji EU projekta VukovART Luka umjetnosti te je poručeno da će se projekt nastaviti i u 2022. godini.

Street art festival VukovART, održava od 2017. godine. "Umjetnička djela koja krase različite prostore Vukovara su ono vidljivo. Međutim, iznimno nam je važna i nevidljivija komponenta ovoga festivala, a koja se odnosi na obuku profesora i učenika vukovarskih škola, za njih 20, kako bi kroz umjetnost povezali STEM područja. Također, oko 200 mladih osoba prošlo je kroz radionice i naučilo nešto više o stripu i crtanju stripa", rekao je koordinator projekta, Siniša Mitrović. Podsjetio je da su održane i radionice s djecom iz vukovarskih vrtića u sklopu programa "Kredica".

"Mislim da smo sa svime dobili novo iskustvo i priču nastavljmo dalje i u narednoj godini, sa ili bez EU sredstava", poručio je Mitrović rekavši kako umjetnost može iznjedriti jednu novu atmosferu u Vukovaru i oplemeniti grad na Dunavu.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac istaknuo je kako je projekt "VukovART" iznimno pozitivna priča i Grad Vukovar će i dalje podržavati taj projekt. "Sva ova umjetnička djela promoviraju grad Vukovar kao grad ulične umjetnosti, grafita i prelijepih uličnih fasada", kazao je Sušac, dodavši da će se iduće godine festival održati vlastitim sredstvima Grada Vukovara i donatora.

Posljednje dvije godine provedba projekta u 100-postotnom iznosu financirana je sredstvima Europske unije, u okviru ESF Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a riječ je o gotovo milijun i pol kuna.

Voditelj marketinške kampanje festivala Krešimir Herceg rekao je kako je u vukovarsku Luku umjetnosti u posljednje dvije godine "uplovilo 15 umjetnika iz Hrvatske, Bugarske, Njemačke, Španjolske, Švicarske, Latvije, Rusije, Srbije, Meksika te Bosne i Hercegovine, a u popratnom sadržaju festivala koji je uključivao izložbe, radionice, koncerte, dječje, filmske i književne programe, ali i razne druge aktivnosti, uživali su brojni Vukovarci i posjetitelji Vukovara".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.