Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarskim studentima i učenicima dodijeljene stipendije Grada

27.12.2019.

14:44

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Grad Vukovar nastavlja stipendirati studente i učenike, za što je u gradskom proračunu osigurano milijun i 600 tisuća kuna. Stipendije za ovu školsku, odnosno akademsku godinu primio je 161 student i učenik.

Većina vukovarskih studenata fakultete pohađa u Osijeku, tako da će stipendije Grada Vukovara uglavnom iskoristiti kako bi pokrili barem dio troškova putovanja. Oni koji studiraju u udaljenijim Hrvatskim gradovima, stipendije će iskoristiti za stvari poput stanovanja, hrane ali i knjiga koje su potrebne kako bi se uspješno i u rokovima završavali fakulteti. 61 stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno dodijeljena je studentima deficitarnih zvanja bez obzira na godinu studija, 80 stipendija po 500 kuna mjesečno  dobili su studenti ostalih zvanja, a 20 stipendija od po 400 kuna mjesečno dobili su učenici srednjih škola za deficitarna zanimanja prve i viših godina školovanja.

Grad Vukovar je za ukupno 161 stipendiju studentima i srednjoškolcima iz gradskog proračuna izdvojio 1.600.000 kuna, a od prošle godine većinom se stipendiraju deficitarna zanimanja, rekao je vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček: "Treba napomenuti da je od tih ugovora 61 za deficitarna zanimanja sa stipendijom od 1.000 kuna tijekom 10 mjeseci. Ono što je jako bitno da smo krenuli s novitetom od prošle godine, a to su stipendije za deficitarna zanimanja za srednjoškolce. Tu smo osigurali 20 stipendija po 400 kuna mjesečno kroz 10 mjeseci", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i dodao kako se uz stipendiranje poduzimaju i brojne druge gospodarske mjere kako bi se stvorili preduvjeti mladima da ostanu živjeti i raditi u Vukovaru. Napomenuo je i kako se već vide pozitivni pomaci jer broj uposlenih iz dana u dan raste, a trenutačno je u Vukovaru 10.300 zaposlenih, dok u posljednjih 10 godina niti u jednom trenutku nije bilo više od 10.000 uposlenih: "Te mjere pokazuju da naši sugrađani imaju budućnost u Vukovaru jer upravo broj uposlenih iz dana u dan raste, prvenstvo u privatnom sektoru. Sve to pokazuje da ove stipendije nisu uzalud i da će uistinu pomoći. Ti mladi će sutra biti nositelji društva na području grada Vukovara. Do sada smo nastojali da gotovo svi oni koji u redovnom roku predaju papire i dobiju stipendiju Grada Vukovara. Neki od njih nisu ih prihvatili jer su se odlučili za državne stipendije, neki za druge privatne stipendije i slično", rekao je Pavliček i dodao kako su osnovni kriteriji bila deficitarna zanimanja i prosjek ocjena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.