Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarskim studentima i učenicima dodijeljene stipendije Grada

14.01.2021.

14:00

Autor: Krunoslav Inhof

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Grad Vukovar nastavlja stipendirati studente i učenike, za što je u gradskom proračunu osigurano milijun i 600 tisuća kuna. Stipendije za ovu školsku, odnosno akademsku godinu primilo je 243 studenata i učenika.

Većina vukovarskih studenata fakultete pohađa u Osijeku, tako da će stipendije Grada Vukovara uglavnom iskoristiti kako bi pokrili barem dio troškova putovanja. Oni koji studiraju u udaljenijim Hrvatskim gradovima, stipendije će iskoristiti za stvari poput stanovanja, hrane ali i knjiga koje su potrebne kako bi se uspješno i u rokovima završavali fakulteti. 80 stipendija u iznosu od 1.000 kuna mjesečno dodijeljeno je studentima deficitarnih zvanja bez obzira na godinu studija, 122 stipendije po 500 kuna mjesečno dobili su studenti ostalih zvanja, a 41 stipendija od po 400 kuna mjesečno pripala je učenicima srednjih škola za deficitarna zanimanja prve i viših godina školovanja.

Iz Grada Vukovara odlučili su većinom stipendirati deficitarna zanimanja, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i izrazio nadu da će većina njih nakon završetka školovanja ostati živjeti i raditi u Vukovaru: "U odnosu na prethodnu akademsku godinu imamo 50-ak stipendija više, a većina njih odlazi na deficitarna zanimanja. Tako ulažemo u perspektivu grada i nadamo se da će većina njih zaposliti u Vukovaru i u svom gradu zasnovati obitelji, a to nam je i glavni cilj."

Osim, kroz Proračun Grada Vukovara osiguranih 1.600.000 kuna, za stipendije je predviđeno i 276.500 kuna sponzorskih sredstava.

Stipendije Grada Vukovara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.