Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarsko-srijemska županija:Četrnaesti oboljeli - liječnik vinkovačke OŽB

01.04.2020.

13:17

Autor: Radio Osijek/ MP

fotografije: HRT

fotografije: HRT

Foto: - / -

Liječnik iz Opće županijske bolnice Vinkovci je 14-ta zaražena osoba korona virusom na području Vukovarsko – srijemske županije. Osmero oboljelih je iz 4 obitelji, u kojima su jedni za druge bili izvor zaraze - istaknuto na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite VSŽ u Vukovaru.

„S jučerašnjim danom na području naše županije imamo 14 oboljelih od bolesti COVID-19. Dobrom suradnjom županijskog Stožera civilne zaštite i nacionalnog Stožera civilne zaštite, svih članova Stožera, a u suradnji sa liječnicima i osobama iz zdravstvenog sustava te građanima uspješno se borimo protiv širenja zaraze. Hvala svima, posebno građanima na provođenju mjera Stožera. Naš zadatak je osigurati uvjete za rad Stožera, liječnika i svih osoba u zdravstvenom sustavu što uspješno činimo. Županijski stožer u suradnji s nacionalnim Stožerom osigurava opremu za županiju i institucije na području županije. Samo s naše strane, iz Proračuna uložili smo 500.000 kuna u nabavku potrebne zaštitne opreme. U međuvremenu smo oformili radnu skupinu za gospodarstvo te smo dogovorili da ćemo otkupiti proizvode svih naših OPG-ova i dati najpotrebnijima iz županije ali i Zagrebu kao pomoć sa našim kvalitetnim, autohtonim, ekološki proizvedenim, zdravim proizvodima. Razgovori se obavljaju sa svim gospodarstvenicima u županiji, te drvnom i poljoprivrednom sektoru, obrtnicima, poduzetnicima i uz mjere koje provodi Vlada RH, mi ćemo uz dodatne županijske mjere pomagati gospodarstvu u prevladavanju krize“ - istaknuo je predsjednik Stožera civilne zaštite VSŽ i župan Božo Galić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić, istaknuo je kako se smanjuje broj osoba u samoizolaciji u odnosu na broj osoba od prije nekoliko dana.

„U našoj županiji je testirana 151 osoba, a 14 osoba je pozitivno. U samoizolaciji je 770 osoba, što je smanjenje broja od onoga koji smo imali neki dan, kada je bilo preko tisuću osoba u samoizolaciji, i očekujemo da će se ona i dalje smanjivati. Jučer su bile četiri dojave za kršenje mjera samoizolacije a dva kršenja su riješili djelatnici Policijske uprave naše županije. U karanteni se trenutno nalazi 7 osoba, a to su uglavnom vozači kamiona i osobe koje se zateknu ili su u prolazu, a dolaze iz drugih zemalja. Izdvojene ambulante su jučer imale 17 poziva, od kojih je u samoizolaciju stavljeno 5 osoba. Ono što je važno reći su određene upute koje svakodnevno dobijemo i provodimo na lokalnoj razini, a među njima su i propusnice koje se posljednjih dana izdaju. Gradski i općinski stožeri su do jučer izdali ukupno 1900 propusnica, od kojih je dan prije bilo izdano 670 propusnica. Što se tiče opreme za zaštitu, koja je za nas važna i za naše ustanove, kako bi mogli funkcionirati i imali što veću sigurnost, zaštitna oprema svakodnevno stiže a velika količina opreme dopremiti će se iz Bizovca, koja je tamo stigla iz Zagreba. Navedenu opremu ćemo podijeliti našim ustanovama i svima kojima je ona potrebna, kako bi mogli što sigurnije raditi svoj posao. Što se tiče suradnje kroz ove naputke i upute koje dobivamo, spuštamo ih na razinu JLS, i u tom dijelu je ona jako dobra , kao i s policijom, te u komunikaciji pojedine poteškoće zajednički rješavamo.“

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić navela je kako u je ukupno 14 osoba oboljelih od bolesti COVID-19 zabilježenih od 24. ožujka do zaključno s jučerašnjim danom. Posljednja, jučer zabilježena oboljela osoba je liječnik iz OŽB Vinkovci.

„Među navedenih 14 osoba 5 je zdravstvenih djelatnika, 3 su iz primarne zdravstvene zašite a 2 su iz OŽB Vinkovci. Od 14 oboljelih njih 8 je raspoređeno u 4 obitelji po 2 oboljele osobe te je riječ o obiteljskim kontaktima, koji su bili izvor zaraze jedni za druge. U OŽB Vinkovci trenutno je hospitalizirano 6 osoba, a niti jedna u OŽB Vukovar. Od 6 osoba iz OŽB Vinkovci 1 osoba ima težu kliničku sliku ali nije na respiratoru, 2 osobe imaju srednje tešku kliničku sliku ali su stabilne te su 3 osobe sa slabijom kliničkom slikom. Jedna osoba je otpuštena iz bolnice kao negativna. Ukupno do sada na području naše županije, uz oboljele osobe, imamo zabilježenih 148 kontakata koju su stavljeni u samoizolaciju od čega 74 zdravstvenih djelatnika a 5 je nezdravstvenih djelatnika ali zaposlenih u zdravstvu. Uzorci za potrebe testiranja iz naših dviju bolnica u Vinkovcima i Vukovaru šalju se u dva laboratorija za testiranje koronavirusa. Jedan je u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu koji onda raspoređuje testiranje po drugim laboratorijima u Zagrebu. A jedan je laboratorij u Zavodu za javno zdravstvo u Osijeku, koji ima daleko manji kapacitet obrade uzoraka, koji zbog velikog priljeva uzoraka ih ne može promptno izrađivati kao što je to moguće u Zagrebu" - istaknula je Krešić. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.