Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarsko - srijemska županija pčelarima darovala 950 kg facelije

06.04.2016.

14:20

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarsko-srijemska županija i Pčelarski savez te županije potpisali su u Vinkovcima sporazum o provedbi Projekta sjetve medonosnog bilja - facelije. 950 kilograma sjemena bi se podijelilo pčelarima, a oni bi tom biljkom ovoga proljeća zasijali oko 100 hektara poljoprivrednih površina.

"Korist je obostrana, pčelari bi dobili biljku koja cvijeta u vrijeme kada nema drugog medonosnog bilja, dok bi ratari sjetvom facelije bitno poboljšali strukturu tla", ustvrdio je pročelnik Odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić. Napominje kako se ideja o sjetvi facelije pojavila nakon poplave koja je prije dvije godine zadesila dio županjske Posavine. "Nakon poplave radili smo analize poljoprivrednog tla, pri čemu smo utvrdili nedostatak pojedinih kemijskih svojstava u tlu s kojega se povukla voda te je kao jedna od biljaka koja bi pomogla obogaćivanju takvih tala izabrana facelija. Prošle godine, zbog suše nismo bili u mogućnosti zasijati faceliju u Posavini pa ćemo to učiniti ovoga proljeća s time da smo sada projekt proširili na cijelu županiju", pojasnio je Matić.
Kako je istaknuto, županija će pčelarima darovati 950 kilograma sjemena facelije, vrijednosti oko 70 tisuća kuna. 
Po riječima predsjednika Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stipe Rimca, facelija je dobra za pčelare jer se može sijati tijekom cijele godine. Jedna stabljika facelije na sebi može imati od pet do sedam tisuća malenih cvjetova, a poljoprivrednicima je od koristi njezina sjetva jer se u cijelosti zaorava te je i jedna vrsta nadomjestaka za gnojivo, kazao je. "Zanimljivo je da na jednom hektaru posijanom facelijom pčele mogu skupiti od 500 do 1000 kilograma meda", kazao je Rimac. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pohvalio je aktivnosti vukovarsko-srijemskih pčelara te istaknuo da je županija spremna i dalje podržavati njihove aktivnosti jer rezultiraju očuvanje i otvaranjem novih radnih mjesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.