Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarsko-srijemska županija pomaže svinjogojcima glinskog područja

03.03.2021.

13:43

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Vukovarsko-srijemska županija odazvala se molbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića da se stanovnicima potresom pogođenog područja pomogne u obnovi svinjogojstva te priprema donaciju uzgojno vrijednih umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. Dogovori o realizaciji te pomoći su u tijeku, o čemu su nakon sastanka s glinskim gradočalenikom izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić. Usuglašeni su koraci koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je, prema stavovima stručnjaka, najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.
Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.