Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarsko-srijemska županija pomaže svojim poljoprivrednicima

09.10.2020.

10:45

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Vukovarsko-srijemska županija ugovorima je vrijednim 124 tisuće kuna poduprla šest poljoprivrednih udruga i klastera. Cilj je osnažiti ih, pripremiti za bolji nastup na tržištu te za veću proizvodnju.

Potpora za promidžbu danas je dodijeljena Klasteru orašastih plodova čiji predsjednik Damir Sovar pojašnjava kako je u tom klasteru 18 članova koji uzgajaju orahe, lješnjake i u manjoj količini bademe. Ističe kako je ovogodišnji orah stradao od suše i bolesti lista. Orahova je muha učinila veliku štetu, nastavlja Sovar koji u ekološkom uzgoju ima 2,5 ha oraha. "Bilo bi normalo da s te površine dobijem 1,5 t jezgre, no bit će to značajni manje". 

Klaster proizvođača sira Vukovarsko-srijemske županije dobio je danas financijsku potpuru za daljnji rad. Sirar Mijo Pranjić iz Drenovaca rekao je da svaka kuna dobrodošla te da je dobra reklama 50 posto dobro odrađenog posla. "Bez dobre ste reklame nitko i ništa na tržištu. Ima nas samo petero u klasteru - sve je to još u povojima, no tudimo se zainteresirati neke mlade ljude za ovu proizvodnju. Neki sirari rade samostalno, no prednosti klastera višestruke su. Onda možete biti svugdje - u javnim ustanovama, trgovinama i hotelima. Naravno, uvjet je da ste registrirani i legalizirani, da imate sva odobrenja i rješenja. U tom su vam slučaju kontinuirane kontrole i inspekcije te analize proizvoda, tako da se mnogi u to nerado upuštaju."     

Josip Pap iz Udruge uzgajivača ovaca i koza Vukovarsko srijemske županije kaže kako ih je trenutačno u udruzi tridesetak te da ne proizvode dovoljno pa je cilj povećati stada. "Riječ je o ekstenzivnoj proizvodnji i učimo se. Uz pomoć županije posjećujemo druge države koje to rade duže i bolje od nas. Od dobivenih ćemo sredstava nabaviti stado rasplodnih matičnih ovnova, a sve kako bismo poboljšali svojstva u stadima svih naših uzgajivača."

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić i u ovoj je prigodi istaknuo važnost uduživanja i zajedničkog nastupa  na tržištu: "Da bi poljoprivrednici bili uspješniji korisnici europskih sredstva ili izravnih plaćanja trebaju se što bolje organizirati u čemu im Županija pomaže. Kod Udruge uzgajivača ovaca i koza nužno je ojačati genetski potencijal. Radimo na tome da mobiliziramo članove kako bi što bolje prepoznali gdje je prilika za zaradu te koje su to ključne točke kako bi na tržištu postali snažniji, odgovorniji i ozbiljniji. Važnost udruživanja je velika, jer pojedinac u pravilu ne može ostvariti neku potporu. Želimo u županij stvoriti četiri osnovna stada koja će biti umatičena i koja će poslužiti za dalji rasplod. Na žalost u Županiji je nekih 15 000 ovaca, a možda ih samo par tisuća prima potporu – baš zbog toga što nemaju matičnu evidenciju i nisu upisani u knjigama".

Galerija
Foto: HRT/D.Lončarić, Foto: -/-
Foto: HRT/D.Lončarić, Foto: -/-Foto: HRT/D.Lončarić, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.