Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarsko-srijemska županija pomaže Zagrebu

07.04.2020.

12:53

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Facebook Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Facebook Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Vukovarsko-srijemska županija danas je posredstvom Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci i tvrtke Agro-klaster uputila u Zagreb 3,5 tone otkupljenih prehrambenih proizvoda, vrijednih oko 200.000 kuna, čime se uključila u humanitarnu akciju pomoći potresom pogođenim Zagrepčanima.

"Odlučili smo se pomoći građanima Zagreba pogođenima potresom i u isto vrijeme pomoći našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da prodaju svoje proizvode u vrijeme kada prodaja zbog epidemije korona virusa ide otežano, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Dodao je da je županija za otkup proizvoda od vukovarsko-srijemskih OPG-a osigurala ukupno 500.000 kuna. Uputio je zahvalu djelatnicima županije koji su se podupirući akciju odrekli uskrsnice, Crvenom križu Vukovarsko-srijemske županije, gradskim društvima Crvenog križa i tvrtki Agro-klaster koji su poduprli humanitarnu akciju. Najavio je da će se otkup poljoprivrednih proizvoda od OPG-a nastaviti i dalje te istaknuo da su obiteljska gospodarstva i njihovo spašavanje sada prioritet no da će županija pomoći i velikim poljoprivrednim proizvođačima kao i gospodarstvu uopće.
Direktor tvrtke "Agro-klaster" Zdenko Podolar ocijenio je da je ova akcija za jedan od ciljeva imala interventan otkup poljoprivrednih proizvoda čija prodaja sada ide otežano te da je riječ o suhomesnatim proizvodima, povrću, tjestenini i drugim namirnicama koje se tradicionalno konzumiraju za blagdan Uskrsa.
"Otkupljeni su proizvodi 20-tak vukovarsko-srijemskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a pozivamo i druge proizvođače s tržnim viškovima da se jave pa ćemo im u okviru našim mogućnosti i pomoći", rekao je Podolar.
Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić podsjetio je da su profesionalci i volonteri Crvenog križa više od tri tjedna u službi građana i rade na sprečavanu širenja koronavirusa te da je situacija dodatno otežana potresom u Zagrebu. "Donacija će biti prevezena kamionom tvrtke Vinkoprom i u pratnji djelatnika Agro-klastera dostavljena u skladište Crvenog križa u zagrebačkom Sigetu odakle će je djelatnici Crvenog križa raspodijeliti među potresom pogođenim žiteljeima grada, rekao je Tomić. Podsjetio je da su Zagreb i Zagrebačka županija prvi pritekli u pomoć kada je županjska Posavina 2014. godine bila pogođena poplavom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.