Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarsko- srijemska županija uskoro bez mina

23.07.2015.

14:10

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počeo je projekt "Program razminiranja na području pogođenom polavama: Vukovarsko- srijemska županija" vrijedan 767 tisuća eura.

Na uvodnoj konferenciji Projekta, održanoj u Vukovaru, istaknuto je kako je nakon gotovo 2 desetljeća uklanjanja mina polako došao kraj strahu. Pokazatelj je to da bi sve hrvatske površine pod minama, a sada ih je još 513,5 četvornih kilometara, trebale biti čiste do planirane 2019. godine. U sljedeća dva mjeseca razminiravat će se područje uz granicu sa Srbijom- šume Somovac i Debrnja u Općinama Vrbanja i Nijemci, koje su pretrpjele poplavu katastrofalnih razmjera, a s njom i moguće premiještanje mina te još veću nesigurnost. Završetkom tih radova Vukovarsko- srijemska županija  izići će iz "zajednice" minsko- sumnjivih županija, uz nju bi trebala biti i Brodsko- posavska županija, a najkritičnije su Ličko- senjska i Sisačko- moslavačka županija. Prema riječima ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca, novac za ovaj projekt stiže 85 posto iz IPA programa 2011 (kao i za Županiju osječko- baranjsku), a ostatak financira država. Za potpuni završetak uklanjanja mina Hrvatskoj će biti potrebno još 4,5 milijardi eura. EU je od 1998. do danas  razminiranje u našoj zemlji pomogla sa 34 milijuna eura. Načelnik Općine Nijemci prisjetio se prvih razmijenjenih karata sa ucrtanim minskim poljima i straha kako je nemoguće ukloniti toliko minsko- eksplozivnih sredstava , a nakon ovoga projekta Općina će se napokon moći okrenuti razvoju, ruralnom turizmu. V.d. zamjenika ravnatelja HCR-a Miljenko Vahtarić istaknuo je, predstavljajući Projekt, kako u Hrvatskoj još treba ukloniti oko 51.000 mina te da je još postavljeno  12.300 znakova upozorenja, koji će ostati sve dok se ne ukloni i posljednja mina.  Djelatnici MUP-a će nakon razminiranja  moći sigurno i kvalitetno obavljati svoj posao uz granicu- kaže načelnik PU VSŽ Miroslav Puž, dodajući kako je to posebno važno i nakon odluke mađarske vlasti o podizanju ograde zbog ulaska imigranata, jer će se sada moći očekivati pojačani prelasci na ovim prostorima. Ničiji život ne smije biti ugrožen, rekao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.