Hrvatski radio

Radio Osijek

VukovART zasvijetlio na umjetničkoj karti svijeta

15.06.2021.

15:00

Autor: Marija Vukasović Petrinović

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

foto: Grad Vukovar/ M.Šlafhauzer

Foto: - / -

Završen je 5. VukovART, street art festival koji je posljednjih godina Vukovar pretvorio u pravu galeriju na otvorenome. U proteklih mjesec dana obogatio je Vukovar s 10 novih djela svjetskih umjetnika, a ulice i trgove uljepšavali su i brojni događaji.

Ideja VukovART-a rodila se kada je jedini 3D slikar u Hrvatskoj, Filip Mrvelj iz Slavonskog Broda 2016. godine oslikao već svima poznatu 3D sliku na mostu preko Vuke, a simboličnim obilaskom najnovije 3D slike na šetnici uz Vuku, obilježen je završetak 5. po redu ovog festivala.

Sada gradske fasade i šetnice krase ukupno 33 urbana street art djela.

Ove godine je u sklopu festivala VukovART kao i EU projekta Panona. net u Vukovar – Luku umjetnosti uplovilo 10 svjetskih umjetnika: Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandres Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz Bosne i Hercegovine, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac istaknuo je da VukovART osim novih umjetničkih djela, na ulice grada donosi veselje i raznim društvenim događanjima.

„Ono što me iznimno veseli je da se naš grad, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, sa ukupno 33 umjetnička djela pozicionirao vrlo visoko na svjetskoj sceni ulične umjetnosti. Važnost ovo projekta nalazi se i u raznim drugim sadržajima za sve uzraste kojima želimo podići kvalitetu življenja svih građana Vukovara“-istaknuo je zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Filip Sušac.

"Uspjeli smo ove godine, unatoč covidu, dobiti neka svjetska imena koja smo godinama kontaktirali. Na toj karti svjetske umjetnosti, Vukovar sjaji onako zeleno, sve su oči ovdje bile uprte jer smo unatoč problemima jedini bili jako aktivni" - zaključio je inicijator Festivala, hvatski street art umjetnik Filip Mrvelj.

Od 15. svibnja do 15. lipnja 2021. godine vukovarske su ulice i trgove uljepšavali brojni događaji poput radionica, izložbi, dječjih programa, panel rasprava, živopisnih predavanja i koncerata.

Festival su svojim koncertima uveličali rock bend Vatra, Mia Dimšić, glazbeni sastav TRAG i vokalni sastav Akvarel. 

Davor Gobac vodio je motivacijsko-likovnu radionicu za djecu, Domagoj Jakopović Ribafish, Dušan Bućan i Robert Knjaz održali su putopisna predavanja, a upriličen je i aktivan vikend prevođen vukovarskim polumaratonom.

Tijekom festivala posjetitelji su mogli uživati u vrhunskoj craft sceni i street food konceptima koji su pratili veće događaje.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.