Hrvatski radio

Radio Osijek

Vulin zadovoljan razgovorom s predsjednicom

15.04.2015.

16:35

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izrazio je u zadovoljstvo razgovorom s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, ističući nužnost dijaloga svih institucija u pronalaženju rješenja za izlazak iz krize.

"Važno je pokrenuti razgovore, uspostaviti dijalog, a mi smo iznijeli i temelje svoga programa, odnosno ono za što vjerujemo da je nužan preduvjet za izlazak iz krize", rekao je Vulin novinarima nakon sastanka. Dodao je kako se HDSSB složio s ocjenom Grabar-Kitarović da je u Hrvatskoj danas, nažalost, prevelika podijeljenost u društvu. "Trebamo zajedno raditi da to tako više ne bude", rekao je predsjednik HDSSB-a, s kojim su na sastanku na Pantovčaku bili i saborski zastupnici te stranke Ivan Drmić i Josip Salapić.
HDSSB-ovci su u razgovoru s predsjednicom izdvojili poljoprivredu, temeljnu odrednicu razvoja Slavonije, Baranje Srijema i Podravine. "Iznimno nam je važno da dobijemo kvalitetnu strategiju hrvatske poljoprivrede koju danas nemamo", rekao je Vulin te dodao kako se razgovaralo i o administrativnom preustroju Hrvatske. Stajalište je HDSSB-a kako ni mnogo bogatije države od Hrvatske ne mogu financijski izdržati ovoliko jedinica lokalne samouprave. "To ne znači ukidanje županija ni dijeljenje Hrvatske, nego njihovo okrupnjavanje i na taj način jačanje ljudskih i financijskih kapaciteta", dodao je čelnik HDSSB-a. Napomenuo je da uz to sve ide i decentralizacija kako se više ne bi iz centralne blagajne raspolagalo s više od 92 posto javnih financijskih sredstava, kao što je bilo dosad.
Vulin je potvrdio da Grabar-Kitarović ima njihovu potporu u zahtjevu za održavanje zajedničke sjednice s Vladom.
"Hrvatska treba postati zreliji, ozbiljni sustav u kojem nikome neće naškoditi dijalog, razgovor između institucija države, kao što je i ovaj današnji predsjednice s parlamentarnim strankama. Više glava više zna", objasnio je, dodajući kako to što je razgovor bio kratak ne znači da nije imao smisla. "Sigurno da ne očekujemo da će se u pola sata riješiti stvari na operativnoj razini, dovoljno je iznijeti za što se mi zalažamo i čuti stav predsjednice", istaknuo je, dodajući da HDSSB poštuje institucije te se zato i odazvao pozivu predsjednice Republike.
Novinare je zanimalo i stajalište HDSSB-a o proslavi 20. obljetnice "Oluje". Vulin smatra da bi se ona trebala održati u Kninu, a istaknuo je da ima i drugih važnih datuma iz hrvatske povijesti i Domovinskog rata koji se mogu obilježiti mimohodom u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.