Hrvatski radio

Radio Osijek

Vupik i Belje više nisu u Todorićevom vlasništvu?

06.04.2017.

13:23

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kriza u Agrokoru prelila se i na njegove najveće dobavljače. Doznaje se kako su nepoznati vlasnici iza zaštićenog računa u Podravskoj banci od Agrokora kupili velik dio dionica Vupika i Belja .

Jučer su tijekom dana u blokadi bili Franck i donjomiholjački Agrofructus, no računi su im vrlo brzo odblokirani. Prema Fininim podacima blokiran je i račun Zvečeva.
„Agrofructus je imao kratkotrajnu blokadu od naše banke kreditora koja je u vrlo kratkom roku povučena. Poslovanje tvrtke odvija se nesmetano u očekivanju raspleta velike gospodarske krize koja nas u posljednje vrijeme pogađa," izjavio je predsjednik uprave Denis Matijević. Matijević je i većinski vlasnik te tvrtke koja zapošljava 130 ljudi i ima godišnje prihode od oko 270 milijuna kuna. Agrokor u Agrofruktusu drži manjinski dio.
Vijesti o blokadi nepovoljno utječu i na burzu. Dionice tvrtki iz sustava Agrokora u slobodnom su padu, a dio njih više i nije u vlasništvu Agrokora. Novi vlasnici iza zaštićenog računa u Podravskoj banci preuzeli su gotovo 44 posto "Vupika", gdje je Agrokorov udio pao na samo 7 posto. U Belju isti vlasnik također preuzima Todorićeve dionice. 
Dobavljači su jedini koji Agrokoru upumpavaju svježi novac
Agrokorovi dobavljači dali su rok od 24 sata da se riješe njihovi egzistencijalni problemi, a onda kreću obustave, poručio je predsjednik Uprave Dukata Alen Fontana nakon današnjeg sastanka dobavljača Agrokora.
"Dobavljači žele riješiti svoj egzistencijalni problem, jedino dobavljači upumpavaju svježi novac u Agrokor. To nije održivo, govorim o 24 sata, onda kreću obustave, kreće lanac i onda je pitanje koga ćemo reanimirati", rekao je Fontana nakon sastanka na zagrebačkom Žitnjaku na kojemu su bili i veliki i srednji i mali dobavljači posrnulog koncerna. Fontana je istaknuo kako banke danas rade ovrhe nad dobavljačima koji i dalje isporučuju robu Agrokoru, a da pritom nemaju nikakve garancije da će im ta roba biti i plaćena.
Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu Ivan Škorić naglasio je da Komora podržava sve zaključke dobavljača.
"Što se tiče načina plaćanja, a to su te nesretne mjenice koje funkcioniraju zadnjih par godina kao način plaćanja, naši su dobavljači bili prisiljeni to uzimati, nitko na tim mjenicama nije zaradio, tu su najbolje prošle factoring kuće. Dobavljači nisu za to da se ide u stečaj, svi su za dogovor", rekao je Škorić.
Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić zadovoljan je što su i mala poljoprivredna gospodarstva uključena u sastanke dobavljača Agrokora.
"Radi se o 100.000 aktivnih poljoprivrednika koji su, na ovaj ili onaj način, u primarnoj proizvodnji i dobavljači svim velikim dobavljačima Agrokora", naglasio je Brlošić.
Tolušić: "Poljoprivrednicima 19. travnja stižu poticaji"
U iznimno teškoj situaciji su mala poljoprivredna gospodarstva koja isporučuju svoje proizvode Agrokoru.
Mnogi su zabrinuti i za proljetnu sjetvu, no resorni ministar najavljuje isplatu milijardu kuna poticaja 19. travnja. Mali poljoprivrednici zadnji su u lancu namirenja dugova jer su uglavnom dostavljali robu Agrokoru preko većih dobavljača. 
Ako se budu namirili otkupljivači, smatram definitivno da prvo što otkupljivači moraju napraviti ili naši prerađivači, tu govorim i o mliječnoj industriji i o otkupu voća i povrća, prvo namiriti obiteljska gospodarstva, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.