Hrvatski radio

Radio Osijek

Vupik otvorio luku u Vukovaru

05.12.2012.

10:10

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počela s radom nova Vupikova pretovarna luka – investicija vrijedna 80 milijuna kuna

Ovih dana s radom je započela nova Vupikova pretovarna luka za utovar i istovar žitarica i uljarica na dunavskoj obali u Vukovaru. Investicijom vrijednom 80 milijuna kuna dan je značaj i vrijednost pozicije kompanije na Dunavu. Osim novog utovarno-pretovarnog riječnog terminala potpuno su obnovljeni silosi i željeznički kolosijek čime su se potpuno valorizirani potencijali za pretovar svih vrsta poljoprivrednih burzovnih roba.

 

Tehnološki najsuvremeniji utovarno-pretovarni terminal proizvela je renomirana tvrtke Bühler iz Švicarske, a namijenjen je za pretovar žitarica, uljarica i ostalih sipkih materijala. Sastoji se od riječnog privezišta duljine 205 m, osposobljenog za prihvat riječnih brodova i barži do 3000 t nosivosti i 120 m dužine. Utovar i istovar brodova i barži moguć je 24 sata dnevno, te je u potpunosti automatiziran i opremljen najmodernijim nadzornim uređajima koji osiguravaju siguran automatski rad i maksimalni učinak. Terminal je kompletno povezan sa silosom i utovarno istovarnim kapacitetima na željeznici, kao i s kamionskim utovarno istovarnim kapacitetima. Velika fleksibilnost i dobra međusobna povezanost osiguravaju mogućnost pretovara sipkih materijala kapacitetom od 200 t/h u svim smjerovima: iz kamiona, željezničkih vagona i brodova u silos i obrnuto, a moguće je i direktno pretovaranje iz jednog transportnog sredstva u drugo. Svi sustavi su opremljeni najmodernijim uređajima za očuvanje okoliša, a posebno se vodila briga o sigurnosti rada na terminalu. Stjecanjem prava poslovanja na Dunavu, Vupik je stvorio predispozicije za uspješno poslovanje u međunarodnom riječnom prometu u slijedećem razdoblju, a od samog početka rada pokazan je interes za cjelokupne kapacitete luke.

 

Osim investicije u pretovarnu luku i prateću infrastrukturu, Agrokorove investicije u Vupiku su bile usmjerene i na primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Ulaganjem u uređenje zemljišta, poljoprivrednu mehanizaciju, sustave navodnjavanja i povrtlarsku proizvodnju stvoreni su uvjeti za proizvodnju proizvoda više dodane vrijednosti. Značajnim ulaganjima u stočarstvo izgrađene su nove svinjogojske farme, obnovljene su tri farme muznih krava te farma tovne junadi. Investirano je u vinograde i turističke sadržaje (vinsku cestu i objekt za prezentaciju vina Goldschmidt), a obnovljen je i vinski podrum u Vupiku.

 

Ulaganjima, koja su u posljednje tri godine iznosila više od 530 milijuna kuna, stvoreni su daljnji potencijali za rast kompanije Vupik.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.